www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

Το υπουργείο Aνάπτυξης εμμένει στις θέσεις του για τα υψηλά πρόστιμα και τις ανακλήσεις των αθεώρητων αδειών - Τα επόμενα βήματα του ΣΕΥΑ

Μέλη του Συνδέσμου έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, την Τετάρτη 22/7

 

Αμετακίνητο δηλώνει το υπουργείο Ανάπτυξης στις θέσεις του αναφορικά με το ύψος των προστίμων και τις ανακλήσεις των αθεώρητων για πάνω από πέντε έτη αδειών. Εγείρει ζήτημα αφαίρεσης των αδειών φυσικού αερίου απ’ όσους δεν είχαν και τις άδειες ατμού και ιατρικών αερίων!!!

Δυσάρεστα αποτελέσματα είχε η συνάντηση του προέδρου και του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου, Θανάση Στρουμπούλη και Νίκου Γρίβα αντίστοιχα, με τον υφυπουργό κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης την Παρασκευή 25 Ιουλίου, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσε το ΔΣ για τα προβλήματα από την εφαρμογή του ΠΔ 112/2012.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης συνάντησης των μελών του ΔΣ με τα στελέχη του υπουργείου, κι αφού είχε προηγηθεί η κατάθεση υπομνήματος με τις αιτιάσεις του Συνδέσμου στον υφυπουργό κ. Κωνσταντινόπουλο, την Τετάρτη 22/7 και την επομένη, στη νομική του σύμβουλο, το θετικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί τις δύο πρώτες μέρες άλλαξε άρδην.

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου κατέστησαν σαφές στον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου ότι δεν μπορούν να επέλθουν αλλαγές, προς το ευνοϊκότερο, στο ύψος των προστίμων που καλούνται να καταβάλουν όσοι έχουν αθεώρητες τις άδειές τους, ή στο θέμα των ανακλήσεων των αδειών που είναι αθεώρητες για πάνω από 5 έτη. Το μόνο, ίσως, που θα μπορούσαν να δουν, κι εφόσον το δεχθεί το υπουργείο Οικονομικών, είναι το θέμα της καταβολής των προστίμων με δόσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, «τα παράβολα δεν μπορούν να μειωθούν. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο χρόνο απασχόλησης των υπαλλήλων της περιφέρειας για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την έκδοση των αδειών. Θα δούμε την πρότασή σας για πληρωμή με δόσεις. Θα συζητήσουμε το θέμα με το υπουργείο Οικονομικών».

»Δεν μπορεί να γίνει το οτιδήποτε για όσους έχουν αθεώρητες άδειες πάνω από 5 έτη. Οι επαγγελματίες αυτοί, κατ’ ουσίαν ασκούσαν παράνομα το επάγγελμα. Και είναι απορίας άξιον πώς εξέδιδαν, όλα αυτά τα χρόνια, τιμολόγια!!! Εν κατακλείδι, είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν, ξανά, την άδειά τους».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των στελεχών του υπουργείου, τα μέλη του ΔΣ εστιάστηκαν στην αντισυνταγματικότητα των εν λόγω διατάξεων και στην πληθώρα των προβλημάτων που δημιουργούνται στους συναδέλφους.

«Ο καθορισμός παραβόλων(100, 200 και 400 ευρώ), και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, σε άδειες που έχουν εκδοθεί με διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς (ΠΔ 38/91, 48/95 και 55/2000)είναι υπέρμετρος και αντισυνταγματικός», επισήμαναν και ζήτησαν «την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την αντιστοίχιση – αντικατάσταση των υφιστάμενων αδειών άσκησης επαγγέλματος με βάση τις διατάξεις των παλαιών διαταγμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη επιστροφής προστίμων που έχουν καταβληθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Επιπροσθέτως, αιτούμαστε την αλλαγή και αναπροσαρμογή της κλίμακας των παραβόλων στο προϋπάρχον νομικό πλαίσιο».

Ζήτησαν, επίσης, την έκδοση ερμηνευτικών κατά περίπτωση εγκυκλίων προς τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής προκειμένου να σταματήσει η κατά το δοκούν ερμηνεία του ΠΔ 112 από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με δυσμενείς επιπτώσεις στα μέλη του Συνδέσμου, και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις άδειες αερίου.

Στο σημείο αυτό τα στελέχη του υπουργείου τόνισαν ότι οι διευθύνσεις Ανάπτυξης ερμηνεύουν λανθασμένα το ΠΔ 112, εγείροντας, μάλιστα, ζήτημα ανάκλησης των αδειών εργοδηγού που έχουν δοθεί στους τεχνίτες Β και εγκαταστάτες με άδεια καυσίμων αερίων. «Κακώς δίνονται άδειες εργοδηγού σε υδραυλικούς που είχαν μόνο την άδεια καυσίμων αερίων. Οι τεχνίτες υδραυλικοί έπρεπε να είχαν όλες τις άδειες της ειδικότητας (ιατρικά αέρια, ατμό και φυσικό αέριο), για να αντιστοιχιστεί η άδειά τους με την άδεια του εργοδηγού. Με μόνο την άδεια καυσίμων αερίων, οι εν λόγω τεχνίτες δικαιούνται την άδεια του αρχιτεχνίτη», τόνισαν.

« Το ΠΔ/112, άρθρο 9, παρ. 5.δ.», όπως είπαν, «κάνει ρητή αναφορά στο ποιοι δικαιούνται την άδεια του εργοδηγού στις αντιστοιχίσεις. Μόνο ο Τεχνίτης Β 3ης ειδικότητας και ο Εγκαταστάτης 3ης ειδικότητας».

Στον ισχυρισμό των στελεχών του υπουργείου τα μέλη του ΔΣ αντέτειναν ότι δεν είναι δυνατόν να αφαιρείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από επαγγελματίες λόγω αλλαγής της νομοθεσίας. «Η αφαίρεση άδειας είναι αντισυνταγματική πράξη και δεν χωρά άλλη συζήτηση επί του θέματος. Με το σκεπτικό σας, όλες οι εγκαταστάσεις αερίου που έχουν κατασκευαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 και εντεύθεν, από τους συναδέλφους μας που είχαν άδεια αερίου, είναι παράνομες και πρέπει να ξηλωθούν. Αδυνατούμε να δεχθούμε τον ισχυρισμό σας, ο οποίος, εάν γίνει πράξη, θα δώσει τη δουλειά του φυσικού αερίου στους μηχανικούς».

Σημείο διαφωνίας των εκπροσώπων της διοίκησης του Συνδέσμου με τους παράγοντες του υπουργείου αποτέλεσε και το γεγονός της μόνιμης αναφοράς των τελευταίων, ότι όλες οι διατάξεις του ΠΔ απορρέουν από την τρόικα. Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας τόνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει, όχι μόνο για λόγους άγνοιας των εξειδικευμένων θεμάτων από την τρόικα, αλλά γιατί, πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υφίστανται τέτοιου είδους διατάξεις για τους επαγγελματίες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο 

*Με απόφαση του ΔΣ, εντός του Σεπτεμβρίου θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και την περιφερειάρχη Αττικής, κ. Δούρου για τη σχετική ενημέρωσή τους και τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την πρώτη κινητοποίηση του Συνδέσμου στο υπουργείο Ανάπτυξης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες και κανένα μέλος