www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

Κινητοποίηση για τα εξοντωτικά πρόστιμα στις αθεώρητες άδειες αποφάσισε ο Σύνδεσμος Αθηνών

 Θα ζητηθεί η συμμετοχή της Ομοσπονδίας και των λοιπών τεχνικών επαγγελμάτων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Ανάπτυξης, για το θέμα των εξοντωτικών παραβόλων/προστίμων που επιβάλλονται στους υδραυλικούς, των οποίων έχουν λήξει οι άδειες άσκησης επαγγέλματός τους και δεν τις θεώρησαν εγκαίρως, αποφάσισε να πραγματοποιήσει, τον Ιούλιο, ο Σύνδεσμος Υδραυλικών  Αθήνας.

Τα πρόστιμα, με βάση τη σχετική KYA που εκδόθηκε το 2013, και η οποία αφορά σε όλα τα τεχνικά επαγγέλματα,  φτάνουν  τα 400 ευρώ, ενώ προβλέπεται ακόμη και ανάκληση των αδειών  που είναι αθεώρητες  για πάνω από 5 χρόνια.

Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη σε προγραμματισμένη σύσκεψη του ΔΣ με τα μέλη του Συνδέσμου, την Τετάρτη 18 Ιουνίου, και με δεδομένο την μη αποδοχή του  αιτήματος της διοίκησης, από το αρμόδιο υπουργείο, για κατάργηση ή τροποποίηση των νέων διατάξεων, και  τον ορισμό ενός συμβολικού ποσού, με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, για τη θεώρηση και αντικατάσταση των υφιστάμενων αδειών.

 Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, ο καθορισμός των παραβόλων είναι υπέρμετρος και αντισυνταγματικός και δεν γίνεται αποδεκτός από τη διοίκηση του Συνδέσμου, πολλώ δε  μάλλον, κάτω από τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες.

«Το αν κάποιος δεν θεώρησε την άδειά του είναι ένα μέτρο που δεν του αφαιρεί επί της ουσίας την ιδιότητα του υδραυλικού, αφού, ως επαγγελματίες, ήδη έχουμε λάβει νομότυπα τις άδειες εξασκήσεως του επαγγέλματός μας καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα παράβολα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Στρουμπούλης, υπογραμμίζοντας ότι η πολλαπλή θεώρηση της άδειας δεν αλλάζει την ιδιότητα του υδραυλικού, και το μόνο σκοπό που εξυπηρετεί είναι  να λειτουργεί ως έμμεσος φόρος.

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την απαράδεκτη λογική του υπουργείου, το οποίο, κάθε πέντε, ή οκτώ  χρόνια με βάση το νέο προεδρικό διάταγμα του κλάδου, μας καλεί να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ.

Ενημερώνοντας δε το σώμα για τις ενέργειες του Συνδέσμου προς τα αρμόδια υπουργεία, παρουσίασε απαντητική επιστολή της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σε εξώδικη διαμαρτυρία και σχετικό υπόμνημα του Συνδέσμου, στην οποία  γίνεται… μαθηματική ανάλυση της εργατοώρας των υπαλλήλων που θα απασχοληθούν για τη θεώρηση των αδειών, και από την οποία και προκύπτει το κόστος του παραβόλου!!!

«Νομικά και συνδικαλιστικά εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαλόγου και  επικοινωνίας με το υπουργείο. Το συμπέρασμα που αποκομίσαμε από τις επαφές μας, δυστυχώς, είναι η "εκδικητική" στάση των αρμοδίων προς τον κλάδο μας. Και με μια διάθεση ότι μας κάνουν και χάρη. Δεν λάβαμε καμία απάντηση επί της ουσίας στα επιχειρήματά μας, και τα οποία δεν περιορίζονταν μόνο στα εξοντωτικά πρόστιμα αλλά και σε προβλήματα εφαρμογής του Π.Δ. από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης της περιφέρειας Αττικής. Ακόμη και για το τελευταίο ζήτημα, μας ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να εκδώσουν ερμηνευτική εγκύκλιο, παραπέμποντάς μας στον περιφερειάρχη. Αν είναι δυνατόν!!!», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ, εισηγούμενος τη διενέργεια  κινητοποίησης  για το θέμα.

«Κι επειδή το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον κλάδο μας, θα ενημερώσουμε όλα τα συναφή τεχνικά επαγγέλματα καθώς και τις ομοσπονδίες, ΟΒΥΕ και την ΟΒΣΑ, προκειμένου  να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Να πάμε στο υπουργείο και να μείνουμε εκεί, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα». Πρόταση με την οποία συμφώνησαν τα παρευρισκόμενα στη σύσκεψη μέλη του Συνδέσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ θα απευθυνθεί, εκ νέου, στα μέλη, προκειμένου να γίνει καταγραφή όλων των συναδέλφων που έχουν αθεώρητες άδειες, ενώ θα αποσταλούν  σχετικές επιστολές στις Ομοσπονδίες και τους λοιπούς τεχνικούς κλάδους για την από κοινού κινητοποίηση  τον Ιούλιο.

«θέλουν  να μας κλείσουν»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τα παρευρισκόμενα μέλη διατύπωσαν την αγανάκτησή τους για τα υψηλά πρόστιμα, όπως και για το γεγονός της ανάκλησης, ή τον υποβιβασμό των αδειών τους, με βάση τη νέα νομοθεσία.

Υποστήριξαν ότι η θεώρηση ή μη της άδειας δεν αποτελεί κριτήριο για να αποδείξει κάποιος ότι είναι επαγγελματίας, από τη στιγμή που υφίστανται άλλες προϋποθέσεις.

«Είναι αδιανόητο να τιμωρείται με τέτοιο αυστηρό τρόπο η αμέλεια προς τους επαγγελματίες, και από την άλλη, τα αρμόδια υπουργεία να μην κάνουν το παραμικρό βήμα για να σταματήσουν την εργασία των παράνομων υδραυλικών, που όχι μόνο δεν έχουν άδεια, αλλά και ούτε έναρξη επιτηδεύματος», τόνισαν αρκετοί συνάδελφοι.

Καυτηριάστηκε επίσης το γεγονός της ανάκλησης των αδειών και της επανεξέτασης των ενδιαφερομένων για την απόκτησή τους, μέτρο το οποίο θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, και μάλιστα στους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους.

Σε κάθε περίπτωση, είπαν, το υπουργείο δημιουργεί συνθήκες και προσκόμματα για να θέσει εκτός αγοράς μεγάλο αριθμό επαγγελματιών.

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την απαράδεκτη λογική του υπουργείου, το οποίο, κάθε πέντε, ή οκτώ  χρόνια με βάση το νέο προεδρικό διάταγμα του κλάδου, μας καλεί να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ.

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 12 επισκέπτες και κανένα μέλος