www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

Επαγγελματικές άδειες: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας θα πραγματοποιήσουν, στις 21 Μαρτίου, οι Σύνδεσμοι Υδραυλικών, Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων

 Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση του Συνδέσμου για το θέμα των επαγγελματικών αδειών 

 

«Διεκδικούμε  την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, για να μη μείνει έκθετος και χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κανένας τεχνίτης», επισημαίνουν σε κοινό ψήφισμα τα Διοικητικά Συμβούλια των ΣΕΥΑ, ΣEΗΕΑ, ΣΕΚΗΑ και  ΗΦΑΙΣΤΟΥ

 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Ε. Ζαφείρη για τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει σε εκατοντάδες μέλη τους -και όχι μόνο-  με τις άδειες άσκησης επαγγέλματος,  θα πραγματοποιήσουν   οι Σύνδεσμοι Υδραυλικών, Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων στις 21 Μαρτίου.

Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν, το προηγούμενο διάστημα, οι πρόεδροι και οι γενικοί γραμματείς των Διοικητικών Συμβουλίων των ΣΕΥΑ, ΣEΗΕΑ, ΣΕΚΗΑ και  ΗΦΑΙΣΤΟΥ, αποφάσισαν το συντονισμό της δράσης τους για το θέμα των επαγγελματικών αδειών, με βάση τα νέα Προεδρικά Διατάγματα (112/2012, 114/2012 και 108/2013),  λόγω των σοβαρών προβλημάτων(υποβιβασμός αδειών, πρόστιμα, ανακλήσεις κ.ά) που αυτά επέφεραν σε εκατοντάδες συναδέλφους τους  κατά τη διαδικασία αντιστοίχισης – θεώρησης των υφιστάμενων επαγγελματικών αδειών τους.

Με την παραδοχή δε, ότι τα ανωτέρω προβλήματα αποτελούν μέρος της πολιτικής μεθόδευσης, όλων των κυβερνήσεων, για την εξαφάνιση των  μικρών επαγγελματιών, οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων αποφάσισαν τη διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στο Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 9.30 το πρωί, καλώντας τα μέλη τους  – και όχι μόνο- να δώσουν δυναμικό «παρών».

Σε κοινό ψήφισμα που  εξέδωσαν, επισημαίνουν:

 

Αθήνα, 25/2/2016

Ψήφισμα των Συνδέσμων Εγκαταστατών Υδραυλικών, Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων  για τις άδειες άσκησης επαγγέλματος

 

Συνάδελφοι,

Με το παρόν ψήφισμα, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδέσμων υδραυλικών,  εργοληπτών ηλεκτρολόγων και συντηρητών καυστήρων (ΣΕΥΑ, ΣEΗΕΑ, ΣΕΚΗΑ, ΗΦΑΙΣΤΟΣ), που συνεδρίασαν από κοινού το προηγούμενο διάστημα για να συζητήσουν τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της νομοθεσίας σε σχέση με τις επαγγελματικές άδειες, εκφράζουν, για άλλη μια φορά, την έντονη  διαμαρτυρία  τους για διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων 112/2012, 108/2013          και 114/2012 του υπουργείου Ανάπτυξης,  με τα οποία καθορίστηκαν οι ειδικότητες, τα επαγγελματικά προσόντα και οι προϋποθέσεις για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των αναφερόμενων τεχνιτών, λόγω των σοβαρών προβλημάτωνπου αυτές δημιούργησαν σε μεγάλο αριθμό μελών μας – και όχι μόνο, κατά τη διαδικασία αντικατάστασης/αντιστοίχισης – θεώρησης των υφιστάμενων επαγγελματικών αδειών τους με τις νέες άδειες των ανωτέρω προεδρικών διαταγμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό  διεκδικούμε  την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα γραφειοκρατικά και οικονομικά βάρη που εσκεμμένα το υπουργείο δημιούργησε στους επαγγελματίες (υποβιβασμός αδειών, πρόστιμα, ανακλήσεις κ.ά) και, κυρίως,  για να μη μείνει έκθετος και χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος κανένας τεχνίτης.

Με την αντισυνταγματική πράξη θέσπισης αναδρομικών παραβόλων - προστίμων, 100, 200 και 400 ευρώ, σε όσους τεχνίτες είχαν αθεώρητες τις υφιστάμενες άδειές τους, και οι οποίες είχαν εκδοθεί με διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς, το υπουργείο δημιούργησε συνθήκες αιφνίδιου αποκλεισμού εκατοντάδων μελών μας από το σύνολο της επαγγελματικής και βιοποριστικής τους δραστηριότητας, λόγω και της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοί μας -όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας- τα  τελευταία 6 χρόνια.

Ως επαγγελματίες ήδη έχουμε λάβει νομότυπα τις άδειες εξασκήσεως του επαγγέλματός μας καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα παράβολα.

Το αν κάποιος δε θεώρησε την άδειά του, είναι ένα μέτρο που δεν του αφαιρεί επί της ουσίας την ιδιότητα του τεχνίτη, αφού, για να χρηστεί ένας επαγγελματίας με την κάθε ιδιότητα που έχει σχέση με την προσφορά εργασίας του, δηλαδή υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, συντηρητής κ.λπ., υφίστανται προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Η πολλαπλή θεώρηση της άδειας δεν αλλάζει την ιδιότητα αυτή και το μόνο σκοπό που εξυπηρετεί είναι να λειτουργεί ως έμμεσος φόρος.

Στη βάση των ανωτέρω, διατυπώνουμε την κοινή θέση για  κατάργηση της υποχρεωτικής ανανέωσης των αδειών άσκησης επαγγέλματος. Η άδεια που αποκτά ο κάθε τεχνίτης -μετά τις σπουδές του και την απαραίτητη προϋπηρεσία για την αναβάθμισή της-  πρέπει να έχει ισχύ για όλη τη χρονική διάρκεια της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Ως εκ τούτου,  ζητάμε την άμεση ανανέωση των υφιστάμενων αδειών των μελών μας, ανεξαρτήτως καταληκτικών ημερομηνιών, καταγγέλλοντας την παρελκυστική τακτική του υπουργείου και τις ανέξοδες υποσχέσεις του για παράταση των σχετικών ημερομηνιών.

Τα συνειδητά, τραγικά λάθη του υπουργείου στη σύνταξη των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων και η ατολμία των υπευθύνων να δώσουν λύση στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, με τη σύμφωνη γνώμη πρόθυμων συνδικαλιστών, μας οδηγούν στην πρωτοβουλία δράσεων για την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, καθώς τα τελευταία χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών με στόχο τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η εξοντωτική φορολογία, η καρατόμηση της κοινωνικής ασφάλισης, η αναδουλειά, όλα αυτά δηλαδή που μας έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού, έχουν μεθοδευτεί αρκετά χρόνια πριν με στόχο να περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς μας στα χέρια μεγάλων εταιριών και οι μικροί επαγγελματίες σιγά-σιγά να εξαφανιστούν.

 Ειδικά τώρα, που γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση, είναι επιτακτική η ανάγκη για το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο να συγκεντρωθεί ο χώρος των κατασκευών, να «απελευθερωθούν» τα επαγγέλματα και οι ίδιοι οι μικροί επαγγελματίες να περάσουν πια σε άλλη κατάσταση, ως συνεργάτες ή υπάλληλοι των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση βρίσκονται και τα Προεδρικά Διατάγματα που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια και αφορούν τον κλάδο των κατασκευών.

Κατόπιν τούτου, οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (πλατεία Κάνιγγος)  τη Δευτέρα 21 Μαρτίου  και ώρα 9.30 πμ, για την επίλυση των προβλημάτων μας. Σας καλούμε να δώσετε δυναμικό «παρών».

 

Διεκδικούμε:

1.      Μείωση έως κατάργηση των παραβόλων για την αντιστοίχιση των υφιστάμενων αδειών  με τις νέες άδειες.

2.      Αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων αδειών με τις νέες  άδειες, με κατοχύρωση  όλων των έως σήμερα δικαιωμάτων  που είχαν εκ της νομοθεσίας οι τεχνίτες.

3.      Κατάργηση της υποχρεωτικής ανανέωσης των αδειών άσκησης επαγγέλματος.

4.      Αναγνώριση της προϋπηρεσίας  των επαγγελματιών και των αποφοίτων σχολών για την επέκταση των άδειών τους.

5.      Κατάργηση της υποχρέωσης πιστοποίησης των αδειούχων τεχνιτών για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

 

 

 

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

 

ΣΕΥΑ

  Ο πρόεδρος                                                                                                        Ο γενικός γραμματέας

  Αθανάσιος Στρουμπούλης                                                                                      Νικόλαος Γρίβας

 

ΣEΗΕΑ

Ο πρόεδρος                                                                                                Ο γενικός γραμματέας

  Μπολιάρης  Κωνσταντίνος                                                                                         Αντωνίου Δημοσθένης

 

ΣΕΚΗΑ

 

Ο πρόεδρος                                                                                                     Ο γενικός γραμματέας

Μαρτσάκης Ιωάννης                                                                                                 Γιαμουγιάννης Ιωάννης

 

 «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»

Ο πρόεδρος                                                                                                        Ο γενικός γραμματέας

Καλύβας Γιώργος                                                                                                Χάιδος Νικόλαος

 

 

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6 επισκέπτες και κανένα μέλος