www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

Επιστολή του Συνδέσμου προς το υπ. Οικονομικών για την άρση επαγγελματικών εμποδίων σε όσους έχουν οφειλές στην εφορία

Τη μείωση έως κατάργηση του ποσοστού 25% που προβλέπει ο νόμος 4321/2015 για την άρση κατασχέσεων στα χέρια τρίτων, σε όσους έχουν οφειλές στην εφορία και έχουν υπαχθεί στο νόμο των 100 δόσεων, ζητά με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Τ. Αλεξιάδη, το ΔΣ του Συνδέσμου.

                                                             Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

                                                                                                                  Αθήνα, 26/2/2016

 

Προς αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Τ.  Αλεξιάδη

Κοινοποίηση: ΓΣΕΒΕΕ, ΟΒΣΑ, ΟΒΥΕ, ΜΜΕ

 

Κύριε υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή ζητάμε την αναμόρφωση της παραγράφου (ε) του άρθρου 11 του νόμου  4321/21-3-2015, προκειμένου να αρθούν ουσιαστικά εμπόδια στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας  σε όσους έχουν οφειλές στην εφορία.

Με το νόμο  4321 -«Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», καθορίστηκαν  -εκτός των άλλων-  οι  προϋποθέσεις  για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων  οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Ο νόμος, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε, έδωσε τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι και 100 δόσεις στην εφορία, όπως  και να τύχουν εκπτώσεων από προσαυξήσεις και τόκους.  

Κι ενώ με το άρθρο 11 καθορίζονται σειρά «ευεργετημάτων» για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση,  με την παράγραφο (ε) τα όποια «ευεργετήματα» καθίστανται κενού περιεχομένου για  όσους  τους  έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης  - εκτέλεσης, καθώς ορίζεται ότι , «οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. ….».

Το να ζητά κανείς όμως, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το 25% της οφειλής, τη στιγμή που οι επαγγελματίες – όπως και ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο για τη συνέχιση (κι όχι εύρυθμη, μιας και τέτοιος όρος έχει πάψει να υφίσταται προ πολλού) της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Η παγιωμένη εδώ και 6 χρόνια οικονομική κρίση  έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στον επαγγελματικό κόσμο της  χώρας  μας -όπως και στο σύνολο της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Χιλιάδες συνάδελφοί μας, κάτω από τα δυσμενή φορολογικά μέτρα και την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας οδηγήθηκαν στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους,  κι από την προφανή αδυναμία ανταπόκρισης στα καθημερινά τους έξοδα.

Το ότι υφίστανται ακόμα εν ενεργεία ελεύθεροι επαγγελματίες υδραυλικοί  -και γενικότερα μικρομεσαίοι-,  είναι θέμα …κοινωνιολογικής  μελέτης και έρευνας.  Το φορολογικό  – οικονομικό καθεστώς της χώρας μας δεν ευνοεί, πλέον, τη λειτουργία μικρών επιχειρήσεων, κι όσοι με νύχια και με δόντια προσπαθούν να διατηρήσουν την επαγγελματική τους οντότητα βλέπουν ένα κράτος τιμωρό απέναντί τους.

Και προφανώς  στην κατηγορία αυτής της «τιμωρίας» εντάσσεται και ο εξωπραγματικός όρος για εξόφληση του 25% της οφειλής,  για την άρση των ήδη κατασχέσεων στα χέρια τρίτων.

Κατά την άποψή μας, από τη στιγμή που κάποιος επαγγελματίας έχει ενταχθεί στο νόμο και είναι συνεπής με τη μηνιαία καταβολή της δόσης του, το κράτος οφείλει να άρει όλα εκείνα τα εμπόδια για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησής  του. Η δέσμευση  των χρημάτων του στα τραπεζικά ιδρύματα (δηλαδή, η μη δυνατότητα κίνησης των ποσών που καταθέτουν οι πελάτες του για την παροχή υπηρεσιών που προσφέρει)  δημιουργεί συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού του με επιπρόσθετα νέα βάρη – οφειλές σε άλλους φορείς (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε όπως εξετάσετε το αίτημά μας για μείωση ή κατάργηση του 25%. Ζητούμενο της  νομοθετικής  ρύθμισης  πρέπει  να είναι -εκτός των άλλων-  η «ισορροπημένη» εξόφληση των οφειλών από την πλευρά των οφειλετών και όχι η επαγγελματική  τους ασφυξία.

Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.

 

Σας ευχαριστούμε

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος                                                                                                   Ο γενικός γραμματέας

 

Αθανάσιος Στρουμπούλης                                                                                  Νικόλαος Γρίβας

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 9 επισκέπτες και κανένα μέλος