www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 29/4/2018

Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών, Θερμικών, Κλιματιστικών Έργων και Καυσίμων Αερίων Αθηνών και Περιχώρων                                                                             

Πανδώρου 22, Αθήνα – ΤΚ 11853, Τηλ. 210-3451025, 210-3422204  Φαξ:210-3451925     Website: www.seya.gremail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">info@seya.gr

                                                                                                              

ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΥΑ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

29/4/2018

 

Συνάδελφοι, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στη σημερινή μας γενική μας συνέλευση.

          Θα θέλαμε εξαρχής από αυτό το βήμα να καταγγείλουμε τη νέα απρόκλητη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ - Μ. Βρετανία - στη Συρία και το μαρτυρικό λαό της που βασανίζεται για 7ο χρόνο στον πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή.

          Τα προσχήματα, τα οποία ούτε έχουν αποδειχθεί και είναι προφανώς αμφισβητήσιμα, δεν μπορούν να κρύψουν αυτό που ξέρουν πια και τα μικρά παιδιά: ότι ο πόλεμος που γίνεται στη γειτονιά μας έχει στο επίκεντρο τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου που ανακαλύπτονται στην περιοχή, τον έλεγχο για τους αγωγούς και τους δρόμους της μεταφοράς τους.

          Πίσω από τα διάφορα προσχήματα και τους τεράστιους στρατούς και τις  δολοφονικές μηχανές που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή, συνεχίζεται ο αδίστακτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα μονοπώλια για το ποια θα πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία. Θέλουν τώρα να λύσουν με τη δύναμη των όπλων ότι δεν μπορούν να λύσουν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, αδιαφορώντας για το θάνατο αμάχων, για τα εκατομμύρια των προσφύγων και των ξεριζωμένων.

          Όλα είναι ένα ατελείωτο αιματηρό κουβάρι ανταγωνισμών που το ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης κρέμεται από μια κλωστή με τη χώρα μας να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Χρειάζεται να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά τις μεγάλες ανησυχίες μας.

          Η κυβέρνηση της χώρας μας, προσπαθώντας να αποποιηθεί την ευθύνη έσπευσε να δηλώσει την υποτιθέμενη αντίθεσή της στις πολεμικές επιχειρήσεις

          Κατά τη γνώμη μας συνάδελφοι, οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, διαχρονικά, είναι τεράστιες.

          Εμείς λέμε ότι όποιος παίζει με τη φωτιά, καίγεται και ο ίδιος. Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτε να χωρίσει με τους λαούς της περιοχής, μας φτάνουν τα καθημερινά μας βάσανα.

         

-Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να πάψουν οι θάλασσες και τα εδάφη μας  να αποτελούν ορμητήρια θανάτου.

-Να κλείσουν εδώ και τώρα οι βάσεις του θανάτου, η βάση της Σούδας και οι υπόλοιπες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα. Να φύγουν άμεσα τα ΝΑΤΟικά πλοία από το Αιγαίο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι ΝΑΤΟικές δαπάνες.

-Καμία αλλαγή συνόρων, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες. Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες και αποστολές που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

          Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κρατά σταθερά το μέτωπο της αντιλαϊκής πολιτικής, το εσωτερικό της χώρας.

Είναι ήδη γνωστό ότι από 1η Μάη στο χορό των ηλεκτρονικών κατασχέσεων μπαίνει και το δημόσιο για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, απειλώντας άμεσα με κατάσχεση λογαριασμών, επαγγελματικού εξοπλισμού - εμπορευμάτων, ακίνητης περιουσίας, ακόμα και πρώτης κατοικίας όσους α/α δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. (Να σημειώσουμε εδώ ότι για χρέη προς το δημόσιο δεν υπήρχε ποτέ και δεν υπάρχει καμία προστασία 1ης κατοικίας). Κυβέρνηση και φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί αναμένεται να εντείνουν ακόμη περισσότερο τους εκβιασμούς και τις κατασχέσεις απέναντι σε α/α και λαϊκά νοικοκυριά που λυγίζουν καθημερινά μπροστά σε δυσβάστακτους φόρους, χαράτσια και  περικοπές που τους έχουν επιβάλει τα τελευταία χρόνια.

          Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος, με δεδομένο το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για να εισπραχθεί και το τελευταίο ευρώ από τα χρέη που μας φόρτωσαν με την ατελείωτη φοροληστεία στα χρόνια της κρίσης. Κατά την εκτίμησή μας τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα αν αναλογιστεί κανένας ότι ήδη συζητιέται πως θα επιτευχθούν οι στόχοι της μεταμνημονιακής εποχής, με κυριότερο την επίτευξη πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ. Και όλα αυτά με τα μονοπώλια να κυριαρχούν, να ελέγχουν κάθε τμήμα της αγοράς, αλλά και με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να γενικεύονται σταδιακά.

          Γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι ούτε τα μικρομερεμέτια των ρυθμίσεων αρκούν, αφού ο καθένας που μπαίνει σε μια ρύθμιση ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αποβληθεί από αυτή.

          Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη μας και να διαμορφωθεί ένα κίνημα που με τη δύναμή του θα επιβάλει την κατάργηση του νόμου για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας. Αυτό είναι το πραγματικό δίκαιο, αλλά και το μοναδικό που μπορεί να δώσει οριστική λύση.

          Ας πάνε να εισπράξουν τα τεράστια χρέη που έχουν αφήσει διάφοροι  μεγαλοκαρχαρίες, για τους οποίους δε λένε κουβέντα. Οι ίδιοι άλλωστε ομολογούν ότι από τα 100+ δις του ιδιωτικού χρέους στη χώρα, περίπου το 80% είναι χρέη μεγάλων εταιριών. Ας πάνε να εισπράξουν αυτά και ας αφήσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να ζήσουν τις οικογένειές τους.

          Συνάδελφοι, από την πλευρά αυτή η Πρωτομαγιά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να στείλουμε μήνυμα μαζί με τους εργαζόμενους:

          Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Κανένας συνάδελφος μόνος του.

         

Για τα καθημερινά αδιέξοδα που βιώνουμε συνάδελφοι έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί. Το «θετικό κλίμα στην αγορά» και το «πέρασμα της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση φαίνεται να αφορά αποκλειστικά μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, μονοπωλιακούς ομίλους που βλέπουν νέες ευκαιρίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

          Στον αντίποδα όλοι εμείς οι χιλιάδες α/α και μικροεπαγγελματίες συνεχίζουμε να  παλεύουμε για την επιβίωση μας αντιμετωπίζοντας:

·         Ένα βουνό από χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και προμηθευτές που με τον μειωμένο τζίρο μας δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.

·         Υπέρογκα έξοδα για τις ανάγκες της οικογένειάς μας που έχουν εκτοξευτεί, με τα ακριβά είδη διατροφής και κατανάλωσης, τα πανάκριβα οικιακά τιμολόγια, την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας που από την τσέπη μας πληρώνουμε, τα έξοδα μόρφωσης των παιδιών μας (φροντιστήρια, φοιτητικά έξοδα, τροφεία παιδικών σταθμών).

          Ακόμα και κάποιοι λίγοι συνάδελφοι που έχουν καταφέρει να μην χρωστάνε ή που έχουν τακτοποιημένη ρύθμιση και βλέπουν μια σταθεροποίηση ακόμα και μικρή άνοδο στην δουλειά τους, όταν στο τέλος κάνουν ταμείο εύκολα κατανοούν ότι αυτό που με τόσο κόπο και ατελείωτες ώρες δουλειάς κατάφεραν (στερώντας ελεύθερο χρόνο από τους ίδιους και την οικογένεια τους) του το παίρνουν οι ρυθμίσεις, η εφορία, τα χρέη. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς που ζουν την ανάσα των μονοπωλίων καθημερινά, που για τα δικά τους κέρδη τσακίζουν το εισόδημα του επαγγελματία, και τον οδηγούν στο κλείσιμο.

Και αφού ο συνάδελφος  έχει «καταστραφεί»  έρχεται η πρόταση της κλαδικής Ομοσπονδίας, της ΟΒΥΕ , για την «Αδήλωτη Επιχειρηματικότητα» που υποστηρίζει ότι: Οι συνάδελφοι που έχουν κλείσει τα βιβλία τους πρέπει να απομακρυνθούν από τα Σωματεία μας. Μας «παίρνουν» τη δουλειά, είναι αντίπαλοί μας. Για την αναδουλειά που έχουμε, ευθύνονται κατά μεγάλο μέρος οι συνάδελφοι που με συγκεκριμένες πολιτικές έχουν πνιγεί στα χρέη, τους έχουν περάσει τη θηλιά στο λαιμό.

Εμείς αυτούς τους συναδέλφους που δεν μπορούν να πάρουν μια ασπιρίνη, που καθημερινά αγωνιούν για το μεροκάματο, και τι θα πάνε στο σπίτι τους, τους θέλουμε δίπλα μας. Να αγωνιστούμε μαζί, να ανατρέψουμε τις πολιτικές που αφανίζουν τους συναδέλφους  ώστε  να μπορέσουν να επανέλθουν ενεργά στην αγορά εργασίας.

Μην ξεχνάμε, ότι είναι συνάδελφοι μας, φίλοι μας, συνεργάτες μας!

Και πολύ περισσότερο να μην ξεχνάμε ότι αύριο μπορεί να είμαστε και εμείς στην ίδια θέση!!

 

 Μπροστά σε όλα αυτά που βιώνουμε η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει στους α/α και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα τον εφησυχασμό και ψεύτικες ελπίδες, ότι αν ανέβει γενικά η οικονομική δραστηριότητα, θα πέσει και σε μας κανένα ψίχουλο.

 

          Μας καλεί να κάνουμε υπομονή καθώς «τον Αύγουστο βγαίνουμε από την εποπτεία» προσπαθώντας να αποκρύψει ότι με βάση το «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας» (το οποίο έχουν συμφωνήσει και προσυπογράψει όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα) η εποπτεία σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι μόνιμη. Ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε πρόγραμμα εποπτείας έως το 2060 που το δημόσιο χρέος θα προσεγγίσει το 80%.

          Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι τα μνημόνια τελειώνουν, επιστρέφουμε στην κανονικότητα, είμαστε ήδη σε ρυθμούς ανάπτυξης που θα φέρει ευημερία σε όλο τον λαό. Την ίδια ώρα όχι απλά δεν δεσμεύονται για κατάργηση των μνημονικών μέτρων αντίθετα εφαρμόζει όλα τα προηγούμενα και μας καλεί να κάνουμε υπομονή με τα πρόσθετα μέτρα που θα φέρει η 4η αξιολόγηση, αλλά και το πρόγραμμα «μεταμνημονιακής παρακολούθησης».

          Ο μικρός επαγγελματίας, ο α/α έχει πια πείρα και μπορεί από καλύτερη θέση να κατανοήσει ότι τον κοροϊδεύουν, ότι η ανάπτυξη που του υπόσχονται δεν τον αφορά. Δεν πρόκειται να βελτιώσει την καθημερινότητά του ότι η δίκαιη ανάπτυξή τους δεν θα ξανανοίξει τα 250.000 μαγαζιά που έκλεισαν, δεν θα ξαναδώσει πίσω τις κομμένες συντάξεις, δεν θα του χαριστούν τα χρέη που η κρίση δημιούργησε.

          Στην πραγματικότητα με αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει την ανοχή μας προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητη την πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων των βιομηχάνων, πολυκαταστημάτων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μονοπωλιακών ομίλων που για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους δεν λογαριάζουν τις δικές μας ανάγκες και δικαιώματα.

          Είναι η περιβόητη πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων που απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί είναι η διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, η μείωση μισθών και συντάξεων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η καταστροφή χιλιάδων α/α που πρέπει κλείσουν και να παραδώσουν το μερίδιο αγοράς που κατέχουν στις μεγαλοεπιχειρήσεις που περιμένουν να επενδύσουν.

          Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ημερίδα της ΓΣΕΒΕΕ.

Στόχος τους να αντιμετωπίσουν το διαρθρωτικό πρόβλημα που δημιουργούν οι μικροί, δηλαδή εμείς, ίδιες οι απαιτήσεις και του ΣΕΒ, ίδια από την άλλη πλευρά και τα αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ για τη λεγόμενη επιχειρηματικότητα ευκαιρίας, τους λίγους και εκλεκτούς, μεσαίους επιχειρηματίες.

          Με αυτή την τακτική πορεύτηκε η ΓΣΕΒΕΕ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης αφήνοντας χιλιάδες α/α ανυπεράσπιστους μπροστά στην ατελείωτη επίθεση όλα αυτά τα χρόνια.

          Τώρα τελευταία μας ξαναθυμήθηκε, ονομάζοντάς μας επιχειρηματίες ανάγκης. Μάλιστα έχει διαμορφώσει ένα αναλυτικό πλαίσιο αιτημάτων ενσωματώνοντας και ορισμένα δίκαια αιτήματα σωματείων που χρόνια έχει η ΠΑΣΕΒΕ στο πλαίσιό της.

          Ακόμα και έτσι όμως, η προσήλωσή της στην «Αγία Ανταγωνιστικότητα» και στον «Ευρωμονόδρομο» δεν μπορεί να κρύψει τον προσανατολισμό της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κλαδική Ομοσπονδία μας.

          Είναι η γραμμή του «διαλόγου», «των προτάσεων», δεν έχει καμιά σχέση με διεκδίκηση. Γι’ αυτό και για την αύξηση των εισφορών μας λέει πληρώστε τώρα και θα τα βρούμε με την κυβέρνηση, δεν λέει όμως κουβέντα για την ουσία. Την διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, το τσάκισμα προνοιακών παροχών, τη μείωση των συντάξεων, τις συντάξεις φιλοδωρήματα, που θα πάρουμε.

          Κάτω από την αγανάκτηση των επαγγελματιών και την πίεση των δικών μας δυνάμεων σύρονται στο να εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις στις οποίες φροντίζουν να προτάσσουν βολικά αιτήματα προσαρμοσμένα στην κυβερνητική πολιτική.

          Με την κατάσταση αυτή που περιγράψαμε στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού μας κινήματος εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι το βάρος της οργάνωσης και ανασυγκρότησης του κινήματος περνά αποκλειστικά και μόνο από τα δικά μας χέρια. Είναι δική μας ευθύνη να βγούμε πλατιά στους συναδέλφους να αντιπαλέψουμε και να συγκρουστούμε με τις αυταπάτες, την απογοήτευση, την αναμονή, την ανάθεση και την ηττοπάθεια που έχουν συστηματικά καλλιεργηθεί στην συνείδησή τους εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς τους. Να τους επισημάνουμε πως είναι απαραίτητη η δική του συμμετοχή προκειμένου σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά  να ανέβει η μαχητικότητα, η διεκδίκηση και η σύγκρουση με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

   

   Καλούμε τους συναδέλφους να αγωνιστούν μαζί μας για:

·         Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο. Κατάργηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για χρέη στον ΟΑΕΕ.

·         Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη προς τις τράπεζες. Κούρεμα του κεφαλαίου κατά 30% για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και κατά 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

·         Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους. Ατομικό αφορολόγητο όριο στις 20.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.

·         Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης.

·         Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές υγείας- πρόνοιας περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Επίδομα τοκετού και επίδομα μητρότητας. Αντίστοιχη μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς σε κάθε δήμο.

·         Αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις και κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές Όρια συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη με βάση τις καταβεβλημένες εισφορές, για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν συμπληρώσει συντάξιμη ηλικία, και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τμήμα ή το σύνολο των οφειλών τους. Οριστική διαγραφή όσων οφειλών απομείνουν.

·         Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας

·         Τη δυνατότητα ένταξης όλων των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη. Τη δυνατότητα ένταξης όλων των συναδέλφων που αναγκάστηκαν να κλείσουν με χρέη τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να χρειάζεται επανέναρξη.     

 

          Προκρίνουμε το δικό μας  πλαίσιο αιτημάτων, αυτό της ΠΑΣΕΒΕ και της ΟΒΣΑ, απέναντι στο συντεχνιασμό  της ΟΒΥΕ που προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι δυνατή η επιστροφή στο παρελθόν. Οι εποχές που τα μονοπώλια είχαν οικονομικά συμφέροντα από την επιβίωσή  μας έχει περάσει ανεπιστρεπτή. Τώρα κερδοφορούν από την καταστροφή μας. Στις σημερινές συνθήκες που τα μονοπώλια είναι ασύδοτα, που οι κυβερνητικές πολιτικές υποβοηθούν την κερδοφορία τους είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε ένα πλέγμα αιτημάτων που πραγματικά μπορεί να δώσει ανάσες αλλά και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία της επιχείρησής μας.

Γι’ αυτό και δεν αρκεί η μείωση, π.χ., των φορολογικών συντελεστών που λένε κυβέρνηση και ΝΔ π.χ. κατά 2 μονάδες. Γιατί ενώ είναι εκατομμύρια για τα μονοπώλια, για μας είναι ψίχουλα. Η μόνη λύση είναι αφορολόγητο στις 20.000 + 5.000 για κάθε παιδί. Όχι όπως λέει η ΓΣΕΒΕΕ όπως των μισθωτών που είναι στις 8.000 και από του χρόνου πέφτει στις 6.000. Γι’ αυτό ζητάμε και για μας και για τους εργαζόμενους 12.000 αφορολόγητο προοδευτική κλιμάκωση της φορολογίας έως 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.

          Το ίδιο και με τα χρέη. Η ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ  ζητάνε ρυθμίσεις, ταυτόχρονα όμως τα νομιμοποιούν. Εμείς δεν νομιμοποιούμε την ειδική φοροληστεία που μας επιβλήθηκε και μας καταχρέωσε.

          Όλα τα αιτήματα έχουν αυτή τη λογική ανακούφισης, σε ένα πλαίσιο που το παλεύουμε ενιαία.

          Γι’ αυτό γραμμή σύγκρουσης. Γι’ αυτό γυρίζουμε την πλάτη στους εταίρους της ΓΣΕΒΕΕ, ΟΒΥΕ (ΣΕΒ κλπ). Φτιάχνουμε τη δική μας συμμαχία με εργατική τάξη, αγρότες. Με αυτούς δίνουμε τη μάχη 1η Μάη.

Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν έμπρακτα το πλαίσιο αιτημάτων μας με την συμμετοχή τους στην εκδήλωση εορτασμού της πρωτομαγιάς. Η φετινή πρωτομαγιά είναι ημέρα έναρξης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) και επιβάλλεται με τη μαζική συμμετοχή μας να στείλουμε μήνυμα ετοιμότητας και αντίστασης, μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε να πετάξουν στο δρόμο καμία λαϊκή οικογένεια. Είναι ο καλύτερος φόρος τιμής στους εργάτες του Σικάγο το 1886, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης το 1936, οι 200 της Καισαριανής το 1944 που με την στάση τους μας έδειξαν πως τίποτα δεν χαρίζεται, πως ότι κέρδισαν οι λαοί το κέρδισαν με αγώνες.

  Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

 

Η δράση του Σωματείου

Το Σωματείο  μας έδρασε στο πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι εξελίξεις, που περιγράψαμε αναλυτικά παραπάνω. Προσπαθήσαμε  στο μέτρο του δυνατού,  να εξηγήσουμε στους συναδέλφους μας την αιτία, τα συμφέροντα που διαμορφώνουν αυτή τη κατάσταση.

Ότι υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ για καλύτερη ζωή, ότι μονόδρομος είναι ο αγωνιστικός δρόμος που έχουμε χαράξει, οι συλλογικές διαδικασίες δράσης των συναδέλφων, η   ισχυροποίηση της συμμαχίας με τους εργαζόμενους, με τους φτωχούς αγρότες.

Σε αυτή την προσπάθεια όπλο ακαταμάχητο είχαμε το διεκδικητικό μας, πλαίσιο αιτημάτων.

Αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο δεν είναι μία συρραφή από αιτήματα. Αλλά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που η υλοποίησή του, ανακουφίζει σήμερα τους Επαγγελματοβιοτέχνες και ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές αύριο. Μας εξοπλίζει με δύναμη και ιδανικά.

Με οδηγό και όπλο το πλαίσιο πάλης, δώσαμε πολλές μάχες, κάναμε πολλές κινητοποιήσεις.

 • Για την κατάργηση των ληστρικών φορολογικών νόμων.
 • Κινητοποίηση 1η Νοέμβρη στο Υπ. Οικονομικών με πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας.
 • Στην Μάνδρα Αττικής όπου το Σωματείο μας, εθελοντικά προσέφερε στους πληγέντες  βοήθεια τεχνική και υλική.
 • Παρέμβαση του Συνδέσμου στην Περιφέρεια, για το θέμα των εξετάσεων. Παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομίας για το θέμα των αδειών άσκησης επαγγέλματος.
 • Εκδήλωση με την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου για ζητήματα που άπτονται των εγκαταστάσεων.
 • Επισκέψεις σε σχολές μαθητείας για την ενημέρωση των μαθητών για όλες τις πτυχές του επαγγέλματος και της νομοθεσίας.
 • Σεμινάριο παρουσίασης προϊόντων με την εταιρεία TESY.
 • Συμμετοχή στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η ΟΒΣΑ
 • Ενίσχυσε το 8ο Γυμνάσιο Γαλατσίου για θεατρικές παραστάσεις.
 • Συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις της ΟΒΣΑ, στις Τοπικές Εφορίες, στα Τοπικά παραρτήματα του Ταμείου.
 • Συμμετείχαμε σε πολλές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με την ΟΒΣΑ, σε Δημαρχεία ενάντια στα υψηλά δημοτικά τέλη, ενάντια στα διάφορα πρόστιμα για πινακίδες, για έκθεση εμπορευμάτων στα πεζοδρόμια των μαγαζιών.

 

Παρόλη την προσπάθεια και ορισμένα βήματα που είναι θετικά, δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Ξέρουμε καλά ότι έχουμε απόσταση να διανύσουμε, ώστε να φτάσουμε στη σωστή, σταθερή, σχεδιασμένη λειτουργία του Συνδέσμου. Να ενισχύσουμε  την προσπάθεια να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που μπαίνουν στον αγώνα, που κατανοούν ότι ο αντίπαλος τους είναι οι ασκούμενες πολιτικές. Για να μεγαλώσει και να δυναμώσει το Σωματείο μας.  Υπάρχουν περιθώρια!!

Οι ασκούμενες πολιτικές, συνάδελφοι, επηρεάζουν όλα το επαγγελματικό μας είναι. Από τις άδειες μέχρι το πολυπόθητο κομμάτι της εργασίας μας. Από τις τιμές που δίνουμε, από τον όγκο της εργασίας μας και τον τρόπο φορολόγησής μας. Από την απασχόληση παράνομων υδραυλικών, την ασφάλισή μας, ή τη σύνταξη που θα πάρουμε αύριο. Τα θέματα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Είναι ανάγκη να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, και ως απάντηση στα δεκάδες ερωτήματα που μας βασανίζουν όταν δεν έχουμε δουλειά, ή όταν οι φόροι που καλούμαστε να πληρώσουμε μας δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης.

Δεν αρνούμαστε (κι εδώ είμαστε για να το συζητήσουμε) επιπρόσθετες δράσεις για καθένα από τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Θέλουμε όμως να είναι απόλυτα ξεκάθαρο στο μυαλό σας, ότι οι ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων (διαχρονικά και όχι μόνο τώρα) δεν επιθυμούν τη λύση των προβλημάτων μας. Μας θέλουν σε διαρκή ομηρία. Αξίζει να σας υπενθυμίσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλαμε για το θέμα των αδειών (πρόστιμα, μη ανάκληση αδειών), ή το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης εργασίας. Μηδέν ανταπόκριση, απ’ όλες τις κυβερνήσεις.

Δεκάδες προσκόμματα, ή αστήρικτη επιχειρηματολογία (από την πλευρά τους) για το προφανές. Ακόμα και για το θέμα των εξετάσεων απόκτησης άδειας πέρασαν ουσιαστικά 6 χρόνια για τη διενέργειά τους. Κι αυτό, παρ’ όλες τις συνεχείς παρεμβάσεις μας σε επίπεδο περιφέρειας και υπουργείου.

Πρέπει να «ζυγίσουμε» στην πολιτική  σκέψη μας τους λόγους για τους οποίους η πολιτεία αρνείται την υλοποίηση αιτημάτων μας, ακόμη και των πιο μικρών.

Πρέπει να μας προβληματίσει η, κατ’ ουσίαν  «άρνηση» του ΟΑΕΔ για τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων συγκόλλησης για τα μέλη μας, που προτείναμε πέρυσι.

Πρέπει να μας προβληματίσει η τακτική της ΕΔΑ Αττικής να κάνει αποδεκτές υπεύθυνες δηλώσεις φυσικού αερίου από μηχανικούς, χωρίς τη θεώρηση από το σωματείο. Δεν βάλλουμε κατά των δικαιωμάτων των μηχανικών, λέμε όμως ότι η πρακτική αυτή υποκρύπτει πολλές φορές αδήλωτη εργασία και απασχόληση μη αδειούχων από τις τεχνικές εταιρίες.

Ο  Σύνδεσμός μας, συνάδελφοι, δεν μοιρολατρεί. Γνωρίζει τα προβλήματα που σας απασχολούν και αγωνίζεται γι’ αυτά. Τα αιτήματά μας, στο σύνολό τους, συνενώνουν όλους τους συναδέλφους και  τους μικρούς Επαγγελματοβιοτέχνες,  δεν διαχωρίζουν και δεν απορρίπτουν κανέναν. Απορρίπτουν μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων και αυτών που κερδίζουν πλάι τους, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τα προνόμιά τους πάνω στη δική μας καταστροφή.

Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος. Ξέρουμε όμως ότι δεν έχουμε και τίποτα να περιμένουμε από τα πάνω, από τους διάφορους σωτήρες που καλλιεργούν ως λύση την κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι δεν σταματάνε αν δεν τους σταματήσουμε. Ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες που η κρίση είναι παρατεταμένη, που το σύστημα και η οικονομία τους έχουν σαπίσει και τρέφονται κυριολεκτικά από τις σάρκες και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων. Μπροστά μας βρίσκεται μόνο ο δρόμος του συλλογικού και ανυποχώρητου αγώνα.

 

      Διεκδικούμε:

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ü  Κατάργηση του νόμου 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ). Αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν με τον νόμο αυτό.

ü  Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

ü  20.000 € αφορολόγητο όριο  και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ü  Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους του συνταξιούχους.

ü  Καταβολή των συντάξεων, με βάση τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει τον ΕΦΚΑ από το σημερινό αδιέξοδο.

ü  Αύξηση της βασικής σύνταξης στα 486 € από 220 € (όπως και στο ΙΚΑ), επέκταση της σε όλους τούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, υπολογισμός των εισφορών που έχουν καταβληθεί, πάνω από την βασική σύνταξη.

ü  Συνταξιοδότηση όλων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.

ü  Προσωρινή σύνταξη μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης και οριστική μέσα σε έξι μήνες.

ü  Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώτος με προοπτική την παραπέρα μείωση τους.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ü  Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ü  Ανανέωση όλων των βιβλιάριων υγείας ανεξάρτητα χρεών.

ü  Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων, κλιμακούμενου προοδευτικά, υπέρ του ΕΦΚΑ, για κέρδη ή ατομικό εισόδημα  άνω των 30.000 €, όχι αυτό που ισχύει σήμερα.

 

ΧΡΕΗ

ü  Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το δημόσιο. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη.

ü  Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ.

ü  Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

ü   Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ,  για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρηση τους.

ü  Κούρεμα των χρεών προς τι τράπεζες κατά 50% για όσους αυτοαπασχολούμενους κρατούν ακόμα την επιχείρηση τους.

ü  Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

 

ΑΝΕΡΓΟΙ

ü  Επίδομα ανεργίας στα 600 €  και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για κάθε αυτοαπασχολούμενο που κλείνει το μαγαζί του, χωρίς εξαιρέσεις,  μέχρι να βρει νέα εργασία.

ü  Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη. Πάγωμα όλων των χρεών και των ρυθμίσεων, για όσο διάστημα παραμένει άνεργος.

 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

ü  Επαγγελματική αδεία, που να προϋποθέτει πτυχίο της δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Ενημέρωση για τις νέες τεχνικές εξελίξεις και επικαιροποίηση των γνώσεων με ευθύνη των φορέων της αρχικής εκπαίδευσης. Κατάργηση της πιστοποίησης και των κέντρων κατάρτισης.

ü  Καμία ανάκληση επαγγελματικής άδειας που ούτως η άλλως δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ü   

ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ü  Αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, δημοσίων και ιδιωτικών που είναι κατασκευασμένα με τον παλιό  αντισεισμικό κανονισμό. Έτσι θα έχουμε και σωστά κριτήρια σε περίπτωση σεισμού και δουλειά όλοι οι κλάδοι, μαζί με το δικό μας , και κυριότερα , δεν θα θρηνούμε ανθρώπινες ζωές σε κάθε μεγάλη σεισμική δραστηριότητα.

ü  Εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος σε θέματα επεξεργασίας λυμάτων και νερού. 

ü  Αντικατάσταση των καρκινογόνων καπνοδόχων αμιάντου απ’όλα τα κτίρια .

ü  Εφαρμογή της θερμιδομέτρησης, για την κατανομή δαπανών στην κεντρική θέρμανση.

ü  Προώθηση των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

ü  Κατάργηση των υψηλών τελών διοδίων για τα μικρά επαγγελματικά μας αυτοκίνητα που έχουν ύψος πάνω από 2,20 μέτρα.

ü  Να εφαρμοστεί η πρότασή μας για την προμήθεια υλικών μόνο από αδειοδοτημένους επαγγελματίες του κλάδου μας, για τον περιορισμό –σε μεγάλο βαθμό- της παράνομης δραστηριότητας.

 

 

Σας ευχαριστούμε.

 

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 18 επισκέπτες και κανένα μέλος