www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 3/4/2016

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΥΑ

Αθήνα, 3/4/2016

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Συνάδελφοι, σας καλωσορίζουμε στην ετήσια τακτική Γ.Σ. του Συνδέσμου μας για τον απολογισμό της δράσης μας κατά το έτος που διανύσαμε και τους στόχους που πρέπει να συναποφασίσουμε για τη φετινή χρονιά .

Ο χρόνος που πέρασε έφερε μια νέα κυβέρνηση προσδοκώντας, και βάσει των εξαγγελιών της, ότι κάποια ανάσα θα έρθει στην ελληνική κοινωνία έπειτα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχαν φέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις,  που, κατά γενική ομολογία, δεν πήγαινε άλλο. Όμως ένα χρόνο τώρα, η νέα κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να μην δώσει λύση σε κανένα από τα προβλήματα και στις αιτίες που τα είχαν δημιουργήσει, αλλά αντιθέτως εφάρμοσε και εφαρμόζει μια πολιτική που φέρνει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Συνεχίζουν να μας βασανίζουν τα ίδια ερωτήματα με τη νέα κυβέρνηση όπως και με τις προηγούμενες.

Πώς θα πληρωθεί η εφορία, εφόσον όχι μόνο δεν κατήργησε τους προηγούμενους εξοντωτικούς φορολογικούς νόμους αλλά έφερε και νέους, ακόμα σκληρότερους;

Πώς θα πληρωθεί ο ΟΑΕΕ με τις δυσβάστακτες εισφορές στις σημερινές συνθήκες, όταν ήδη πάνω από το 55% των συναδέλφων όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις μηνιαίες εισφορές αλλά έχουν δημιουργήσει και συσσωρευμένο χρέος;

Πώς θα πληρωθούν τα χρέη όταν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα διόγκωσαν το βουνό των χρεών στην πλάτη μας και συνεχίζουν να εφαρμόζονται και τα χρέη να μεγαλώνουν;

Οποιαδήποτε ρύθμιση μπορεί να φαίνεται προσωρινά σαν ελάφρυνση, όμως στην πράξη τα μεταθέτει να πληρωθούν σε μεγάλο βάθος χρόνου με τόκο.

Στα πάγια χρέη θα προστεθούν και τα νέα βάρη που επίσης δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε γιατί το εισόδημα είναι περιορισμένο ή δεν υπάρχει. Οι δόσεις έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό μας. Κάθε ελπίδα για βελτίωση του εισοδήματός μας είναι ναρκοθετημένη για τουλάχιστον τα τελευταία 8 χρόνια.

Πώς θα βγει το μεροκάματο, μ’ αυτήν την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, με την ανεργία στο κόκκινο, τη μείωση μισθών και συντάξεων, καθημερινά κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πολιτική εξόντωσης των  αυτοαπασχολούμενων;

Πώς θα ζήσει η οικογένειά μας!

Τα έξοδα και οι λογαριασμοί τρέχουν. Η κρίση και η αναδουλειά  δεν μείωσε καθόλου τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, δυσκόλεψε πολύ περισσότερο την ικανοποίηση τους. Η  τροφή, η περίθαλψη , τα σχολεία , τα πανεπιστήμια οι οργανισμοί  -εντός εισαγωγικών κοινής ωφελείας-  γίνονται όλο και πιο ακριβοί για τα βαλάντιά μας .

Συνάδελφοι, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ,  Ο ΚΟΜΠΟΣ ΕΓΙΝΕ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ μας. Με την ανοχή που δείχνουμε στην προδιαγεγραμμένη εκτέλεσή μας, καθισμένοι στους καναπέδες μας, αντί να συμμετέχουμε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή των εξοντωτικών μέτρων εναντίον μας.

Πιστεύει κάποιος ότι θα υπάρξει ανάκαμψη για όλους μας και για την ελληνική κοινωνία; Εφόσον παρά την τραγικότητα της κατάστασης που έχουμε περιέλθει, καθημερινά παίρνουν και σχεδιάζουν σκληρότερα μέτρα ξεχνώντας ότι είμαστε άνθρωποι και όχι εσπεριδοειδή για στύψιμο.

Βέβαια ευθύνη έχουν και  ΟΒΥΕ,  ΓΣΕΒΕΕ που έχουν ξεχάσει προ πολλού τον λόγο ύπαρξής τους και με την τακτική τους βάζουν ουσιαστικά φραγμό στις αγωνιστικές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις  των επαγγελματοβιοτεχνών, καλλιεργώντας αυταπάτες στον κόσμο για να τον καθησυχάσει .

Έχουμε να περιμένουμε κάτι εμείς από την δράση τους; ΟΧΙ μόνο ζημιά προκαλούν στο συνδικαλιστικό κίνημα όπως την αποστροφή των συναδέλφων και γενικότερα των ΕΒΕ στη συλλογική δράση. Ευτυχώς που υπάρχει η ΟΒΣΑ  και η ΠΑΣΕΒΕ, που με το πλαίσιο αιτημάτων αναδεικνύουν όλα τα ζητήματα που μας αφορούν και στον επαγγελματικό τομέα και στην οικογένεια. Διεκδικούμε στο πλαίσιο των παραπάνω λύση για όλα. Δεν αποδεχόμαστε τη διαχειριστική λογική που έχουν οι συμβιβασμένοι που τόσα χρόνια είδαμε τα αποτελέσματα.

Συνάδελφοι, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που θα αναλύσουμε παρακάτω είναι το Σ.Ν. για το Ασφαλιστικό .

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που είδε το φως της δημοσιότητας στις πρώτες μέρες του 2016, είναι συνέχεια μιας μακράς αντιασφαλιστικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων. Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των «νόμων Σιούφα», των «νόμων Γιανίτση», του ΠΔ 258, των «νόμων Λοβέρδου» κ.λπ. Βασικοί στόχοι όλων αυτών των νομοθετημάτων είναι, ο παραπέρα στραγγαλισμός του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης (όσο αυτός μπορεί να διασφαλιστεί στης συνθήκες του καπιταλισμού), η προώθηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της ασφάλισης που ανοίγει τον δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της, η καταλήστευση κοινωνικών πόρων προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι στόχοι αυτοί έχουν στρατηγικό βάθος για τα μονοπώλια και εξυπηρετούν μακροπρόθεσμες επιδιώξεις τους, γι’ αυτό έχουν δεσπόζουσα θέση στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ότι σήμερα η υλοποίηση τους επιταχύνεται, έχει σχέση με τις συνθήκες της οικονομικής ύφεσης και βρίσκουν έδαφος στην υποχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Παρακάτω γίνεται αναφορά μόνο στις διατάξεις που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα των αυτοαπασχολούμενων, και με την επιφύλαξη αλλαγών προς το χειρότερο τις επόμενες μέρες.

 

1.    Ενιαίος φορέας ασφάλισης

Ιδρύεται ενιαίος φορέας ασφάλισης με την επωνυμία ΕΦΚΑ, στον όποιο ενσωματώνεται ο ΟΑΕΕ.

2.    Συνταξιοδοτικές εισφορές

 «Από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι… υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε και του Ε.Τ.Α.Α. αντίστοιχα, καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα,  από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις. … Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι  δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών».

3.    Εισφορές υγείας

«Η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων, … ορίζεται σε ποσοστό  6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους».

 

 

Συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού εισφορών και συντάξεων, στην πράξη, καθιερώνονται λίγα ψίχουλα ανταποδοτικής σύνταξης για το μόχθο μιας ζωής, και μια εθνική σύνταξη φιλοδώρημα, για να μην λιμοκτονήσει ο συνταξιούχος.

Δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τα ποσά που χάθηκαν για δεκαετίες από τα αποθεματικά, για τις αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης που νομοθέτησαν, για τις μειώσεις στην κρατική επιχορήγηση που διεύρυνε τα ελλείμματα, για την «εξοικονόμηση» 1,8 δις το 2016 από το ασφαλιστικό σύστημα που υπόγραψε η κυβέρνηση με το τελευταίο μνημόνιο.

Αυτό που κυρίως επισφραγίζεται και με το νέο σ/ν, είναι η υφαρπαγή του δικαιώματος κάθε αυτοαπασχολούμενου, σε αξιοπρεπή σύνταξη. Το δικαίωμα αυτό δεν καθορίζεται μόνο από το πόσα έδωσε σαν ασφαλιστική εισφορά, ούτε μόνο από τους φόρους που πληρώνει. Κυρίως καθορίζεται από την συνεισφορά του στην κοινωνία με την εργασία του και από το επίπεδο των σημερινών αναγκών. Οι ανάγκες αυτές συνεχώς αυξάνονται, γιατί ο σημερινός εργαζόμενος ή αυτοαπασχολούμενος, παράγει πολύ περισσότερα σήμερα, σε σχέση με αυτά που παρήγαγε πριν από είκοσι και τριάντα χρόνια, και θα προσφέρει πολύ περισσότερα στο μέλλον. Το ότι ο κοινωνικός πλούτος που παράγει δεν του μένει στα χέρια, έχει σχέση με τη ληστεία που υφίσταται, και όσο εργάζεται, και σαν συνταξιούχος. Και ο ληστής δεν είναι άλλος από το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια  που μετατρέπουν τον ιδρώτα του σε κέρδος. Εκεί βρίσκεται η βασική αιτία των συντάξεων πείνας που χορηγούνται με το νέο σ/ν. Η ίδια ρίζα γεννά της μειώσεις στους μισθούς, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα, την ανεργία και τις οικονομικές κρίσεις. 

 

Η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι βασική συνιστώσα των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ασφαλιστικό σύστημα. Όσα δίνεις σε εισφορές τόσα παίρνεις σε σύνταξη, δηλαδή. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να αποποιηθεί το κράτος τον κοινωνικό του ρόλο. Με τον νέο νόμο η ανταποδοτικότητα έφτασε σε τέτοια επίπεδα, ώστε να είναι συγκρίσιμη με τις αποδόσεις της ιδιωτικής ασφάλισης. Το επόμενο βήμα είναι η άρση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης σε δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο και η εξίσωση ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης. Το ασφαλιστικό σύστημα θα παραμείνει σαν σύστημα πρόνοιας για όσους βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας.

 

Οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα, θα μπουν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» μέχρι να επέλθει πλήρης εξομοίωση προς τα κάτω, των σημερινών «προνομιούχων» συνταξιούχων, με τους συναδέλφους τους που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

Έτσι υλοποιούνται οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης που «έσκιζε τα ιμάτια της» ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Όμως το σ/ν αυτό δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια στις μειώσεις των συντάξεων που επήλθαν τα προηγούμενα χρόνια, την κατάργηση της 13ης και 14ηςσύνταξης, τις δυο μειώσεις με τους νόμους του καλοκαιριού (αύξηση εισφοράς υγείας) κ.λπ. Έτσι φαίνεται ότι ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός σε βάρος των συνταξιούχων, που εκπονήθηκε από τα αστικά επιτελεία και υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις.

Αποδείχτηκαν απάτες οι υποσχέσεις για επαναφορά της 13ης σύνταξης προ μηνών. Το σ/ν το αναφέρει πεντακάθαρα « …το ποσό της κανονισθείσας κατά τα ανωτέρω σύνταξης καταβάλλεται ανά μήνα, δώδεκα φορές το χρόνο».

 

 

1.    Ενοποίηση και ελλείμματα

Όσο για τις ενοποιήσεις των ταμείων  κάθε ενοποίηση φόρτωνε νέα ελλείμματα στα ταμεία που αυτά με τη σειρά τους χρησιμοποιήθηκαν σαν αφορμή για νέες μειώσεις στις παροχές. Το ΠΔ 258/05 θεσμοθετήθηκε για την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ των αυτοαπασχολούμενων  και δημιουργήθηκε ο σημερινός ΟΑΕΕ. Με την ευκαιρία της ενοποίησης άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού εισφορών και συντάξεων προς το χειρότερο. Τη «νύφη την πλήρωσαν» κύρια οι προ του 1993 ασφαλισμένοι που υποτίθεται ότι είχαν εξαιρεθεί από τους νόμους Σιούφα. Ταυτόχρονα τα ελλειμματικά ΤΑΕ, ΤΣΑ ενσωματώθηκαν στο πλεονασματικό ΤΕΒΕ. Τα ελλείμματα τα πλήρωσαν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Η ενοποίηση δεν έσωσε το νέο ταμείο από τα χρέη και σήμερα ο ΟΑΕΕ έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι καλούνται ξανά να πληρώσουν τα σπασμένα.

Να πάρουμε υπόψη μας ότι αυτή δεν είναι η τελική πρόταση που θα έρθει στη βουλή. Είναι το διαπραγματευτικό χαρτί προς τους δανειστές που ήδη άρχισαν τις προειδοποιητικές βολές. Επομένως έχουμε να δούμε πολλές ακόμα «ηρωικές μάχες» της κυβέρνησης με το κουαρτέτο που αποτέλεσμα θα έχουν την παραπέρα επιδείνωση των αντιασφαλιστικών διατάξεων. Ένα έργο που το έχουμε δει σε επανάληψη πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια.

 

Η  κυβέρνηση αντιγράφει ακόμα και τα επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων  περί δήθεν απονομής δικαιοσύνης και ισότητας για το ασφαλιστικό.

Είναι γεγονός ότι, ο ΟΑΕΕ σήμερα έχει μόνο χρέη, τα οποία θα κληροδοτήσει στο νέο ταμείο. Για να καλύψει τις πληρωμές των συντάξεων εφαρμόζει μια ιδιότυπη παύση πληρωμών. Εκτιμάται ότι το ταμείο χρωστά 506 εκ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, στο ΑΚΑΓΕ, στα υπόλοιπα ταμεία (για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης) και στο Δημόσιο (για την πληρωμή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών). Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών, τα 367 εκ. ευρώ, είναι προς τον ΕΟΠΥΥ και προέρχονται από εισφορές των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο ΟΑΕΕ έπαψε να πληρώνει στον ΕΟΠΥΥ την παρακράτηση 4% (πρόσφατα 6%) των συνταξιούχων, για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Επίσης ο ΟΑΕΕ έχει «δανειστεί», για τον ίδιο λόγο τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων των αρτοποιών και των βενζινοπωλών, τα μοναδικά τέτοιου είδους ταμεία των α/α. Οι οφειλές αυτές είναι ανεξάρτητες από το προϋπολογισμένο έλλειμμα για το 2015 που αναφέρεται παραπάνω

Πώς δημιουργήθηκαν, όμως, τα χρέη. Οι  κυβερνήσεις ποτέ δεν εξασφάλισαν ικανοποιητική επιχορήγηση στο ταμείο, καταπατώντας ακόμα και τους νομούς που οι ίδιες ψήφιζα. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τα σημερινά αδιέξοδα του ταμείου, και όχι οι συνταξιούχοι που εκπλήρωσαν στο ακέραιο τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Κανένας αυτοαπασχολούμενος  δεν βγαίνει στη σύνταξη αν δεν έχει αποπληρώσει ή αν δεν ρυθμίσει τις εισφορές του.

Ο ΟΑΕΕ σήμερα δεν διαθέτει καθόλου αποθεματικά. Τα αποθεματικά υπεξαιρέθηκαν από το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια με την συνδρομή των αστικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008  -του αρμόδιου, τότε, Υπουργείου -, ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ.  ευρώ αποθεματικά, από τις συσσωρευμένες εισφορές των ασφαλισμένων τα προηγούμενα χρόνια. Τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα ταμεία του μόνο 588 εκ. ευρώ. Οι ασφαλιστικοί νόμοι υποχρέωσαν για δεκαετίες τα Ταμεία να καταθέτουν χωρίς τόκο στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά τους. Ακόμα και σε εποχές που ο πληθωρισμός βρίσκονταν στο 25-30%. Και δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός που τα ροκάνισε. Τα κεφαλαία αυτά, χρησιμοποιήθηκαν για την, κάθε φορά, καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο ΟΑΕΕ διαθέτει ακόμα και σήμερα μετοχές στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς. Πέρα από τα χρήματα που χάθηκαν από την πτώση της αξίας των μετοχών, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα χρήματα των ασφαλισμένων εξανεμίστηκαν. Να πως αλλάζουν χέρια τα χρήματα, και από τους αυτοαπασχολούμενους που τα κατέθεσαν στο Ταμείο τους γίνονται κεφάλαιο και χρηματοδοτούν τους ανταγωνιστές τους.

Το 1992 οι, περιβόητοι, νόμοι Σιούφα κατάργησαν την κρατική επιχορήγηση για τους μέχρι τότε ασφαλισμένους. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια, δεν πλήρωσαν ούτε τα ψίχουλα που είχαν θεσμοθετήσει οι προκάτοχοί τους για τους «νέους» ασφαλισμένους. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να αποδοθεί με την μορφή δεκαετών ομόλογων η επιχορήγηση των ετών 1995-2000. Έτσι υλοποιήθηκε ο «εθνικός στόχος» της ΟΝΕ !!! Τα υπολείμματα από αυτά τα ομόλογα,  κουρεύτηκαν με το PSI. Να πως χρηματοδοτήθηκαν οι κάθε λογής ευρωμονόδρομοι.

Το 1999 ενοποιείται το ελλειμματικό ΤΣΑ με το πλεονασματικό ΤΕΒΕ. Τα ελλείμματα τα κληρονόμησε το νέο ταμείο ο ΟΑΕΕ, παρά τις υποσχέσεις της τότε κυβέρνησης για εξυγίανση. Στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλα μικρότερα, επίσης ελλειμματικά, ταμεία. Να γιατί πανηγύριζε η τότε κυβέρνηση για την κοσμογονία της ενοποίησης. Τον λογαριασμό τον φόρτωσε στην πλάτη των ασφαλισμένων.

Οι διοικήσεις των ταμείων, κάθε φορά που τα έξοδα δεν έβγαιναν, τραβούσαν από τα αποθεματικά. Αυτές ήταν οι κυβερνητικές κατευθύνσεις. Και όταν το Ταμείο ωρίμασε και άρχισε να δίνει συντάξεις μαζικά, οι τραβηχτικές γενικεύτηκαν. Άλλωστε η κρατική χρηματοδότηση ήταν πάντα αναιμική. Τι πιο φυσικό, τα αποθεματικά να εξανεμιστούν.

 

Οι ασφαλισμένοι είναι κακοπληρωτές

Για να ξεπεράσουν οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ τις 500 χιλιάδες, να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να υπονομεύουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, να κινδυνεύουν από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα επιβίωσης. Και αυτά τα προβλήματα τα δημιούργησε η μονοπώληση της αγοράς και η οικονομική κρίση, που διόγκωσαν τα οικονομικά αδιέξοδα και πολλαπλασίασαν τα λουκέτα. Όμως οι αυτοαπασχολούμενοι είναι θύματα της μονοπώλησης και δεν έχουν καμιά ευθύνη για την οικονομική κρίση. Στις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, βρίσκονται οι αιτίες και για τον πολλαπλασιασμό των οφειλετών του ταμείου.

 

Η «λύση» των εισφορών με βάση το εισόδημα

Η παραπάνω πρόταση γίνεται για να ελαφρύνει, υποτίθεται, τους ασφαλισμένους από το βάρος της εισφοράς, που στις σημερινές συνθήκες είναι πράγματι υψηλό. Όμως, χαμηλές εισφορές με βάση τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης, σημαίνει ακόμα χαμηλότερες συντάξεις. Η ρύθμιση αυτή, γίνεται για μειωθούν παραπέρα οι συντάξεις και όχι για να διευκολυνθούν οι α/α. Αξιοσημείωτη είναι η ομοιότητα της με την πρόταση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, περί «ελεύθερης επιλογής κλάσης» που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Με απλά λόγια και οι δυο προτάσεις βάζουν στους αυτοαπασχολούμενους το εκβιαστικό δίλημμα, χαμηλές εισφορές και συντάξεις πείνας ή διόγκωση των χρεών με την προοπτική των κατασχέσεων. Πρόκειται για ξεδιάντροπη παραπλάνηση για έναν ακόμα λόγο. Οι εισφορές σήμερα είναι δυσβάστακτες γιατί τα έσοδα μειώθηκαν. Επομένως ακόμα και αν μειωθεί το ασφάλιστρο η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί.

 

Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ προσήλθαν πρόθυμα στον κοινωνικό διάλογο για να συμφωνήσουν στην ουσία μετά νέα μέτρα. Αυτό που ουσιαστικά ζήτησαν ήταν «Να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω» (ΕΣΕΕ) ή «Τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα άνω των 20,000€ … υφίστανται σημαντικές επιβαρύνσεις ως προς το σύνολο των ετήσιων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν. Κρίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως μια φθίνουσα κλιμάκωση για αυτά τα εισοδήματα ώστε να μη δημιουργούνται αντικίνητρα ασφάλισης και δήλωσης πραγματικών εισοδημάτων. Το πλαφόν που υπολογίζεται στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού είναι όχι μόνο αυθαίρετα υψηλό αλλά και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και πρέπει να αναπροσαρμοστεί» (ΓΣΕΒΕΕ). Και μάλιστα η ΕΣΕΕ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης των εισφορών όσων παρουσιάζουν εισοδήματα από 28 – 74 χιλ ευρώ ετησίως. Καμία αναφορά για τις συνέπειες του σ/ν στις εκατοντάδες χιλιάδες α/α, που δεν έχουν δει ούτε στο όνειρο τους τέτοια εισοδήματα.

 

Τέτοιες θέσεις είναι χαρακτηριστικές των συμφερόντων που υπηρετούν, και τι εννοούν όταν μιλούν για επιχειρηματικότητα. Ενδιαφέρονται περισσότερο να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα ενός λεπτού στρώματος μεσαίων επιχειρήσεων από τις «υπέρογκες» ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, παρά για τους εκατοντάδες χιλιάδες α/α και μικρούς ΕΒΕ. Και σε αυτόν τον τομέα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες βρίσκονται απέναντι, είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντά μας.

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2015

 

ΟΑΕΕ

Διαμαρτυρηθήκαμε, με επιστολή μας, για την κατά πλειοψηφία απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΕ να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα της Ελλάδος.

Το απαράδεκτο αυτό μέτρο, απόρροια της απόφασης της κυβέρνησης -και μάλιστα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου- για δέσμευση των διαθέσιμων των δημοσίων οργανισμών και των Ταμείων- τονίσαμε ότι  θα επιδεινώσει την ήδη δύσκολη θέση  του ΟΑΕΕ και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων, που λόγω της χρόνιας κρατικής υποχρηματοδότησης είναι στο χείλος της καταστροφής.

Η αποστράγγιση του ΟΑΕΕ από κάθε Ταμειακό διαθέσιμο φέρνει το Ταμείο σε οριακό κυριολεκτικά σημείο, με κίνδυνο ακόμα και να μην πληρώσει συντάξεις.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν, έρχονται να προστεθούν στις υποσχέσεις και των προηγούμενων κυβερνήσεων που προχώρησαν σε αντίστοιχα μέτρα. Όχι μόνο δεν επιστράφηκαν ποτέ τα κλεμμένα αποθεματικά, αντίθετα ανέρχονται σε πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Εκτιμούμε ότι μέσα από τέτοιες μεθοδεύσεις ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στους διάφορους επιχειρηματίες που λυμαίνονται το χώρο της υγείας, να μετατρέψουν σε εμπόρευμα, και μάλιστα πανάκριβο, ακόμα και τις στοιχειώδεις μας ανάγκες.

Το δικαίωμα μας στην ασφάλιση, στην αξιοπρεπή σύνταξη, στην περίθαλψη δεν είναι διαπραγματεύσιμο! Κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και θυσίες.

 

CAPITAL CONTROLS

Επ’ αφορμής του μέτρου των capital controls και της τραπεζικής αργίας, καθώς και των φημολογούμενων αναφορών περί κουρέματος των καταθέσεων, ζητήσαμε με επιστολή μας προς το υπουργείο Οικονομικών, τη διασφάλιση του μόχθου του εργαζόμενου λαού και τη λήψη άμεσων μέτρων για να σταματήσει η αναξιοπρέπεια του κόσμου στα ΑΤΜ.

Τονίσαμε ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και αναξιοπρέπειας στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ενός λαού που στενάζει, εδώ και χρόνια, κάτω από το βάρος των  αντιλαϊκών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα και τις κυβερνήσεις της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση του ελληνικού λαού, όπως και τη ρητή δέσμευσή του για μη «κούρεμα» των μικροκαταθέσεων. Του μόχθου δηλαδή, των συνταξιούχων, των μισθωτών και των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών. Τα χρήματα αυτά είναι δικά τους, τα έχουν δουλέψει και δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον.

 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αναφορικά με  τη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιας δίκης που ξεκίνησε αλλά κάποιοι κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά για να μην ολοκληρωθεί (βλέπε αποφυλάκιση Ρουπακιά), διατυπώσαμε  την πάγια θέση – καταδίκη μας στο  ναζιστικό αυτό μόρφωμα με την εγκληματική δράση.

Οι δολοφονικές  επιθέσεις  των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ στους μετανάστες αλλά και όσους δια­φο­ρο­ποιού­νται ή ενα­ντιώ­νο­νται στις εγκλη­μα­τι­κές επι­διώ­ξεις της, επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά το ρόλο της.

Ο ναζισμός δεν είναι παρά το μακρύ χέρι του κεφαλαίου και των μεγαλοεπιχειρηματιών, για λογαριασμό των οποίων απροκάλυπτα «δουλεύει», όπως έχει αποκαλυφθεί σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να τρομοκρατήσει το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Ως ΔΣ καλούμε τους συναδέλφους να κατα­δι­κά­σουν  με όλα τα μέσα τη φασι­στική δράση της Χρυσής Αυγής. Ο ναζισμός πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο από το δικαστήριο, αλλά και στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Κι αυτό, παρά την προσπάθεια απενοχοποίησής της από μερίδα του Τύπου.

 

ΚΛΟΠΕΣ

Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κλοπής επαγγελματικών αυτοκινήτων συναδέλφων, απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο  υπουργό ζητώντας τη λήψη μέτρων για την προστασία της περιουσίας των πολιτών.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και δυσβάστακτων μέτρων για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, η κλοπή ενός εργαλείου δουλειάς για τους συναδέλφους μας, έστω κι αν οι περισσότεροι υποαπασχολούνται και οι υπόλοιποι τελούν σε καθεστώς ανεργίας, συνεπάγεται την απόλυτη επαγγελματική και οικονομική καταστροφή τους.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατον πλέον (οι συνάδελφοί μας) να διαθέσουν ποσά της τάξης των 20.000 έως 30.000 ευρώ για την αντικατάσταση του επαγγελματικού τους αυτοκινήτου και των εργαλείων δουλειάς που χάνονται μαζί με αυτό, και τα οποία έχουν αποκτήσει με μεγάλο κόστος.

Κι αν η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει οδηγήσει σε επαγγελματικό αδιέξοδο τους περισσότερους συναδέλφους μας, η κλοπή του επαγγελματικού τους αυτοκινήτου και των εργαλείων δουλειάς, όπως σχετικά τονίσαμε στον υπουργό,  αποτελεί το τελειωτικό γι΄ αυτούς χτύπημα, αφού καθιστά αδύνατη την άσκηση οποιαδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Με τη συμμετοχή μας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διατρανώσαμε  την αντίθεσή μας στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, προτάσεις οι οποίες αποτελούν την επαγγελματική  ταφόπλακα στους εναπομείναντες εν ενεργεία υδραυλικούς, καθώς δημεύουν, ουσιαστικά,  το πενιχρό τους εισόδημα.

 

ΤΕΛΗ ΔΙΟΔΙΩΝ

Με εξώδικη διαμαρτυρία μας προς το υπουργείο Υποδομών ζητήσαμε να σταματήσει η εξομοίωση των επαγγελματικών αυτοκινήτων μας με τα λεωφορεία και τα φορτηγά, όσον αφορά το αντίτιμο των τελών διοδίων στις εθνικές οδούς, και την ενσωμάτωσή τους στην κατηγορία των ΙΧ.

Και το ζητήσαμε καθώς σε αρκετές περιπτώσεις εθνικών οδών, τα ελαφρά επαγγελματικά μας εντάσσονται στην κατηγορία των φορτηγών, με το αντίτιμο στα τέλη διοδίων να εξακοντίζεται έως και τα 8.30 ευρώ.

Η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, ενδεικτική της αντίληψης του ποιος καθορίζει τους κανόνες  παιχνιδιού στην Ελλάδα.«Η ικανοποίηση του αιτήματός σας απαιτεί τροποποίηση των συμβατικών όρων και την αντίστοιχη επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου, εάν δεν συμφωνήσει ο παραχωρησιούχος»!!!

 

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης εργασίας στον κλάδο μας, συναντηθήκαμε με τον αρμόδιο διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών – επί υπουργίας Νάντιας Βαλαβάνη-, καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση για τη μη δυνατότητα αγοράς υλικών της δουλειάς μας από τα εμπορικά καταστήματα  χωρίς «επαγγελματικό» ΑΦΜ.

Η πρώτη απάντηση; «Εάν κάνουμε κάτι τέτοιο θα μας πάρουν με τις πέτρες από τις Βρυξέλλες».

Η δεύτερη απάντηση; «Και από πότε απαγορεύεται ένας πολίτης να κάνει μόνος του τα υδραυλικά του σπιτιού του;».

Επιχειρηματολογήσαμε επί των ανωτέρω αιτιάσεων, όταν όμως δέχεσαι τέτοιου είδους επιχειρήματα από αξιωματούχους, δεν ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε μετά…

Άρα το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θέλουν να σταματήσει η παράνομη εργασία γιατί τους εξυπηρετεί.

 

ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Πρόσφατα απευθυνθήκαμε εκ νέου στο υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη φορά για ζήτημα που άπτεται με τις οφειλές μας στην εφορία,  ζητώντας  να αρθεί διάταξη νόμου που δεσμεύει, ουσιαστικά, τα χρήματά μας στις τράπεζες.

Μιλάμε, συνάδελφοι, για τον απόλυτο παραλογισμό. Από τη μία εντάσσεσαι  στη ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών σου σε 100 δόσεις, από την άλλη όμως, αν σου έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δεσμεύονται τα χρήματα που εισπράττεις  για την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρεις. Και για να γίνει άρση της κατάσχεσης πρέπει να πληρώσεις το 25% αρχικής σου οφειλής. Ζητήσαμε, λοιπόν, την κατάργηση  του 25%, καθώς η δέσμευση των χρημάτων δημιουργεί συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού μας με επιπρόσθετα νέα βάρη – οφειλές σε άλλους φορείς (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κ.λπ.).

Ως εξέλιξη, ακούσαμε από τα ΜΜΕ ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Στη δράση μας περιλαμβάνεται και η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τις επαγγελματικές άδειες σε δεκάδες μέλη μας, λόγω της νέας νομοθεσίας. Νομοθεσίας που συμβάλλει στην περιθωριοποίηση και τον επαγγελματικό εξοστρακισμό πλειάδας τεχνιτών, κι όχι μόνο του δικού  μας επαγγέλματος.

Στο πλαίσιο αυτό συναντηθήκαμε με τους δύο γενικούς γραμματείς Βιομηχανίας, τους κυρίους Τόλιο και Ζαφείρη του υπουργείου Ανάπτυξης. «Είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα», μας είπαν, χωρίς ωστόσο να βλέπουμε το επόμενο βήμα.  Η ουσία είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αρμόδιοι παράγοντες επικαλέστηκαν νομικά ζητήματα (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έγινε επίκληση στην τρόικα), προκειμένου να δώσουν νέα παράταση για την αντικατάσταση των παλαιών αδειών. Το θέμα της νέας παράτασης είναι μείζον, κι αυτό γιατί:

Τουλάχιστον 400 μέλη μας δεν έχουν αντικαταστήσει  την άδειά τους, αφενός γιατί έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία και δεν έχει δοθεί νέα παράταση από το υπουργείο, αφετέρου γιατί δεν είχαν /έχουν τα ποσά που απαιτούνται για τα πρόστιμα/ παράβολα (100- 400 ευρώ), ή γιατί έχουν αθεώρητες τις άδειές τους για πάνω από 5 έτη.

Εάν δεν δοθεί νέα παράταση, το υπουργείο δημιουργεί συνθήκες επαγγελματικού εξοστρακισμού για τα 400 αυτά μέλη μας –και όχι μόνο- για γραφειοκρατικούς και μόνο λόγους.

Παράλληλα δημιουργεί διοικητικό κενό με βάση τη νομοθεσία και όσα μας μεταφέρουν οι διευθύνσεις Ανάπτυξης της Περιφέρειας, για  όσους επαγγελματίες έχουν αθεώρητες άδειες κάτω από 5 χρόνια. Οι άδειες αυτές δεν μπορούν να ανακληθούν από τις αρμόδιες διευθύνσεις προκειμένου  οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν νέα άδεια, με εξετάσεις. Με άλλα λόγια, δημιουργείται μία νέα κατηγορία «εγκλωβισμένων» επαγγελματιών, οι άδειες των οποίων τυπικά μπορεί να έχουν ισχύ μέχρι το 2017 (έκδοση άδειας 2012- παλιά νομοθεσία) ταυτόχρονα όμως δεν ισχύουν.

Οι διευθύνσεις Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής από τις 11 Ιουλίου 2015 και εντεύθεν  δεν δέχονται τα δικαιολογητικά των μελών μας  που θέλουν να αντικαταστήσουν την άδειά τους – έστω και με τα υπέρμετρα αυτά ποσά- καθώς περιμένουν από το υπουργείο σχετική οδηγία.

Τα παραπάνω ζητήματα  -και όχι μόνο- τα μεταφέραμε στον γενικό γραμματέα κ. Ζαφείρη, κατά τη συνάντηση που είχαμε στις 21 Μάρτη, μαζί με τους Συνδέσμους των ηλεκτρολόγων και τους συντηρητές καυστήρων.

Ο γενικός γραμματέας κατέγραψε τα αιτήματά μας, μας ενημέρωσε ότι προωθεί δύο νομοθετικές ρυθμίσεις . Η πρώτη αφορά την  παράταση αντικατάστασης των αδειών, και η δεύτερη, τη δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις άλλων περιφερειών, λόγω της μη διενέργειας εξετάσεων στην Αθήνα. Μας όρισε δε νέο ραντεβού στις 14 Απριλίου, προκειμένου να μας ενημερώσει πλήρως για όλα τα ζητήματα, στη βάση των αιτημάτων μας.

Τα 4 σωματεία που συμμετείχαμε στη συνάντηση, με υπόμνημα που καταθέσαμε, ζητήσαμε:

1.      Μείωση έως κατάργηση των παραβόλων για την αντιστοίχιση των υφιστάμενων αδειών  με τις νέες άδειες.

2.      Αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων αδειών με τις νέες  άδειες, με κατοχύρωση  όλων των έως σήμερα δικαιωμάτων  που είχαν εκ της νομοθεσίας οι τεχνίτες.

3.      Κατάργηση της υποχρεωτικής ανανέωσης των αδειών άσκησης επαγγέλματος.

4.      Αναγνώριση της προϋπηρεσίας  των επαγγελματιών και των αποφοίτων σχολών για την επέκταση των άδειών τους.

5.      Κατάργηση της υποχρέωσης πιστοποίησης των αδειούχων τεχνιτών για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Στο σημείο αυτό συνάδελφοι, θα ήθελα να κρίνω τη στάση όχι του γενικού γραμματέα, αλλά των δεκάδων μελών μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και συνεχώς μας λένε τι κάνουμε;

Αντιστρέφω το ερώτημα και ρωτώ, τι κάνουν οι ίδιοι; Και το ρωτώ, καθώς απείχαν προκλητικά από την παράσταση διαμαρτυρίας, και παρά την ενημέρωση που είχαν για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Ο διάλογος στα υπουργικά γραφεία μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο όταν κάτω, το πεζοδρόμιο έχει κατακλυστεί από τα μέλη μας. Και δυστυχώς στην κινητοποίηση ήταν δεν ήταν δέκα συνάδελφοι. Μην περιμένετε μαγικές λύσεις, τα ζητήματα που μας αφορούν θέλουν δυναμική δράση, χωρίς αυτή μην ελπίζετε σε  τίποτα.

 

ΑΓΩΓΗ ΟΑΕΕ

Και μια και μιλάμε για δράση, αξίζει να αναφερθούμε –με αρνητικό πρόσημο- στη ματαίωση της απόφασης που είχαμε πάρει στην περσινή γενική συνέλευση, για την ομαδική αγωγή κατά του ΟΑΕΕ, με την οποία θα επιχειρούσαμε να αμφισβητήσουμε τις εισφορές του κλάδου υγείας για το χρονικό διάστημα που οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν παρέχονται στους ανασφάλιστους συναδέλφους.

Κι ενώ αρχικά υπήρξε ενδιαφέρον από 40 και πλέον συναδέλφους για συμμετοχή στην αγωγή –και για το λόγο αυτό διενεργήσαμε δύο σχετικές συσκέψεις, τελικώς ο αριθμός των συναδέλφων (για διάφορους λόγους) περιορίστηκε στους 10, νούμερο, όμως, που εκτίνασσε το κόστος της αγωγής σε απαγορευτικά επίπεδα για τους συμμετέχοντες. Έτσι, λοιπόν, αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε τη σχετική δράση, τη μάχη, αν θέλετε, με τον οργανισμό σε δικαστικό επίπεδο. Και κάθε μάχη που δεν δίνουμε, πρέπει να μας βαραίνει συνάδελφοι.

Την ίδια μικρή συμμετοχή συναδέλφων είχαμε όμως και στην παιδική γιορτή που διοργάνωσε η ΟΒΣΑ, εδώ στα γραφεία  μας, και στην οποία συμμετείχαμε κι εμείς ως Σύνδεσμος, καλώντας όλα τα μέλη μας που έχουν μικρά παιδιά.

Συνάδελφοι, σας ζητάμε να μην απαξιώνετε τις δράσεις που διοργανώνουμε για εσάς. Η παιδική γιορτή, για παράδειγμα, μόνο καλό έχει να προσφέρει στα παιδιά σας, σε επίπεδο κοινωνικοποίησης. Πέρα από τη θεατρική παράσταση, υπήρξαν δραστηριότητες για τα παιδιά, δόθηκαν δώρα, ενώ υπήρχε και μπουφές για τους μικρούς και τους μεγάλους. Όλες οι  εκδηλώσεις πρέπει να στηρίζονται και να υποστηρίζονται από εσάς, γιατί για εσάς γίνονται.

Στις δράσεις μας συγκαταλέγονται ακόμα η αγορά τροφίμων και η διανομή τους στα μέλη. Κίνηση συμβολική, κίνηση αλληλεγγύης και όχι σωτηρίας, με σκοπό να δείξουμε ότι ο Σύνδεσμος είναι εδώ –στο μέτρο των δυνατοτήτων του- για να βοηθήσει όποιον συνάδελφο έχει ανάγκη. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, όμως πολλοί θα φτάσουμε στο τέλος να έχουμε ανάγκη με τις πολιτικές που εφαρμόζονται!!!

Διοργανώσαμε επίσης σεμινάριο με την εταιρία ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ για τις αντλίες θερμότητας, σεμινάριο με μεγάλη συμμετοχή μελών, ενώ συμμετείχαμε και στα σεμινάρια της ΟΒΥΕ και της ΓΣΕΒΕΕ για τις εγκαταστάσεις γεωθερμίας.

Στα σεμινάρια συμμετείχαν 127 συνάδελφοι και πιστοποιήθηκαν 61 από τους 65 που έδωσαν εξετάσεις.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Συνάδελφοι, όπως σε όλη την ελληνική κοινωνία, η κρίση χτύπησε και τον Σύνδεσμο. Αν και πήραμε έγκαιρα μέτρα, βλέπουμε ότι τα οικονομικά του Συνδέσμου πάνε και χειρότερα, με αποτέλεσμα, αν εξακολουθήσει αυτή η εικόνα, να μην μπορούμε να κρατήσουμε την αίθουσα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει προσπάθειες για να δούμε τι θα γίνει και μέχρι τέλος Μαΐου να καταλήξουμε για το μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι  αν ανταποκρινόμασταν στις συνδρομές, που είναι 40 ευρώ το χρόνο, ή έναντι αυτών, όπως επανειλημμένως έχουμε πει, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Για την ιστορία ενημερώνουμε ότι οι συνδρομές που οφείλονται ανέρχονται στα 135.000,00 ευρώ. Καταλαβαίνετε  λοιπόν, και κατανοώντας τη δύσκολη οικονομική στιγμή που διανύουμε, αν ο κάθε συνάδελφος κάνει υπόθεσή του το Σύνδεσμο, έστω και με 10-20 ευρώ, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα.

 

Διεκδικούμε:

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ü  Κατάργηση του νόμου 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ). Αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν με τον νόμο αυτό.

ü  Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

ü  30.000 € αφορολόγητο όριο  για τετραμελή οικογένεια.

 

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ü  Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους του συνταξιούχους.

ü  Καταβολή των συντάξεων, με βάση τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει τον ΟΑΕΕ από το σημερινό αδιέξοδο.

ü  Αύξηση της βασικής σύνταξης στα 486 € από 220 € (όπως και στο ΙΚΑ), επέκταση της σε όλους τούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, υπολογισμός των εισφορών που έχουν καταβληθεί, πάνω από την βασική σύνταξη.

ü  Συνταξιοδότηση όλων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.

ü  Προσωρινή σύνταξη μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης και οριστική μέσα σε έξι μήνες.

ü  Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώτος με προοπτική την παραπέρα μείωση τους.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ü  Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ü  Ανανέωση όλων των βιβλιάριων υγείας ανεξάρτητα χρεών.

ü  Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων, κλιμακούμενου προοδευτικά, υπέρ του ΟΑΕΕ, για κέρδη ή ατομικό εισόδημα  άνω των 30.000 €.

 

ΧΡΕΗ

ü  Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το δημόσιο. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη.

ü  Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ.

ü  Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

ü   Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ,  για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρηση τους.

ü  Κούρεμα των χρεών προς τι τράπεζες κατά 50% για όσους αυτοαπασχολούμενους κρατούν ακόμα την επιχείρηση τους.

ü  Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

 

ΑΝΕΡΓΟΙ

ü  Επίδομα ανεργίας στα 600 €  και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για κάθε αυτοαπασχολούμενο που κλείνει το μαγαζί του, χωρίς εξαιρέσεις,  μέχρι να βρει νέα εργασία.

ü  Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη. Πάγωμα όλων των χρεών και των ρυθμίσεων, για όσο διάστημα παραμένει άνεργος.

 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

ü  Επαγγελματική αδεία, που να προϋποθέτει πτυχίο της δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Ενημέρωση για τις νέες τεχνικές εξελίξεις και επικαιροποίηση των γνώσεων με ευθύνη των φορέων της αρχικής εκπαίδευσης. Κατάργηση της πιστοποίησης και των κέντρων κατάρτισης.

ü  Καμία ανάκληση επαγγελματικής άδειας που ούτως η άλλως δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ü   

ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ü  Αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων ,δημοσίων και ιδιωτικών που είναι κατασκευασμένα με τον παλιό  αντισεισμικό κανονισμό. Έτσι θα έχουμε και σωστά κριτήρια σε περίπτωση σεισμού και δουλειά όλοι οι κλάδοι, μαζί με το δικό μας , και κυριότερα , δεν θα θρηνούμε ανθρώπινες ζωές σε κάθε μεγάλη σεισμική δραστηριότητα.

ü  Εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος σε θέματα επεξεργασίας λυμάτων και νερού. 

ü  Αντικατάσταση των καρκινογόνων καπνοδόχων αμιάντου απ’όλα τα κτίρια .

ü  Εφαρμογή της θερμιδομέτρησης, για την κατανομή δαπανών στην κεντρική θέρμανση.

ü  Προώθηση των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

 

 

 

Σας ευχαριστούμε.

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4 επισκέπτες και κανένα μέλος