www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

Τροπολογία χωρίς πρακτικό αντίκρισμα για τους συναδέλφους η εξάμηνη παράταση που δόθηκε για την αντικατάσταση των αδειών

Τον Ιούλιο του 2015 η νέα καταληκτική ημερομηνία για την αντικατάσταση των αδειών που δεν έχουν λήξει

Τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, χωρίς όμως πρακτικό αντίκρισμα για την πλειοψηφία των συναδέλφων ψήφισε η Βουλή στις 18/12/2014.

Με την εν λόγω τροπολογία (η οποία αφορά και σε άλλα τέσσερα τεχνικά επαγγέλματα) παρατείνεται κατά ένα εξάμηνο η προθεσμία αντικατάστασης των υφιστάμενων αδειών των συναδέλφων με τις νέες άδειες του ΠΔ 112/2012. Στο πλαίσιο αυτό, η καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου 2014, που προέβλεπε το ΠΔ 112, γίνεται 11/7/2015.

Όπως επεσήμανε το υπουργείο, η εξάμηνη παράταση κρίθηκε αναγκαία αφενός γιατί «ένας σημαντικός αριθμός ενδιαφερομένων δεν έχει ολοκληρώσει, μέχρι σήμερα, τη διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών αδειών με τις νέες» αφετέρου δε  γιατί «η κοινή υπουργική απόφαση που καθόρισε τα παράβολα για την αντιστοίχιση/αναγγελία  των αδειών, εκδόθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο από τα προεδρικά διατάγματα των πέντε επαγγελμάτων».

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα των αντιστοιχίσεων – αντικαταστάσεων των αδειών δεν έχει να κάνει με τις άδειες των συναδέλφων που ήταν σε ισχύ (μια και οι περισσότεροι συνάδελφοι, μέσα στα δύο χρόνια από την έκδοση του ΠΔ έχουν αλλάξει τις άδειές τους) αλλά  με τις άδειες που έχουν λήξει, η εν λόγω τροπολογία -όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος της Αθήνας-  δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα ουσιαστικά ζητήματα που το ίδιο υπουργείο  έχει δημιουργήσει, με τη  θέσπιση αντισυνταγματικών διατάξεων  για την αντιστοίχιση των υφιστάμενων επαγγελματικών αδειών.

Πέραν τούτου, με την εν λόγω τροπολογία το υπουργείο ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων και ερωτηματικών, αφού, στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει το γιατί παρατείνει κατά ένα εξάμηνο την ημερομηνία αντικατάστασης των αδειών,  με εντελώς αυθαίρετο τρόπο εισάγει την ερμηνεία ότι «μετά την  παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας (δηλαδή, 17/12/2014) οι προϊσχύουσες άδειες καθίστανται ανενεργές». 

Η συγκεκριμένη αναφορά, όμως, δεν υφίστατο σε κανένα άρθρο του ΠΔ 112/2012 και το μόνο που εξυπηρετεί (μια και δεν εντάσσεται ούτε και τώρα, με την προτεινόμενη τροπολογία, στο τροποποιούμενο διάταγμα)  είναι η δημιουργία ενός αυθαίρετου στάτους εκφοβισμού στους  επαγγελματίες,  ότι  θα «δουν» ανενεργές τις άδειές τους αν δεν τις αντικαταστήσουν μέσα στη νέα προθεσμία.

Και, βέβαια, είναι άξιον απορίας το τι σημαίνει ανενεργή άδεια. Και ποιες οι  επιπτώσεις στους συναδέλφους , αν κάποιος δεν αντιστοιχίσει την άδειά του μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Ανάκληση, πρόστιμο, εξετάσεις;

Ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών της Αθήνας διαφωνεί  -επί της ουσίας- με την εν λόγω τροπολογία, καθώς το πρόβλημα των επαγγελματιών  υδραυλικών δεν είναι η εξάμηνη παράταση στην αντικατάσταση των αδειών τους, αλλά το γεγονός ότι αδυνατούν να καταβάλλουν τα αντισυνταγματικά  πρόστιμα  των 100, 200 και 400 ευρώ  που καθορίστηκαν από την ΚΥΑ 457/25/Φ.Γ.9.6.4/11-1-2013 (ΦΕΚ 33 Β’).

Το πρόβλημα των επαγγελματιών υδραυλικών είναι η «ετσιθελική» αναφορά του υπουργείου, μέσω του ΠΔ 112/2012, ότι χάνουν τις υφιστάμενες άδειές τους αν είχαν καθυστερήσει να τις θεωρήσουν 5 έτη.

Καμία αναφορά από τους συντάκτες της τροπολογίας στα καίρια αυτά ζητήματα, παρά το γεγονός της συνεχής ενημέρωσής τους και των εξώδικων διαμαρτυριών που τους απέστειλε ο  Σύνδεσμος  υδραυλικών της Αθήνας.

Καμία αναφορά από τους συντάκτες της τροπολογίας στη μη αναγνώριση έμμισθης προϋπηρεσίας αρκετών  χρόνων δεκάδων νέων υδραυλικών, που είχαν την ατυχία να μην εργάζονταν στις 17 Οκτωβρίου του 2012, ημερομηνία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος. Είναι αδιανόητο για μία ευνομούμενη πολιτεία να θεσπίζει διατάξεις με τις  οποίες να αποστερεί προϋπηρεσία (και άρα δικαίωμα αναβάθμισης της άδειας μετά από εξετάσεις) στους νέους υδραυλικούς που εργάζονταν χρόνια και έτυχε να απολυθούν από την εργασία τους μία ή περισσότερες ημέρες πριν την 17η Οκτωβρίου του 2012.

Για όλα αυτά το υπουργείο Ανάπτυξης, δυστυχώς,  ποιεί την νήσσαν.  Όπως και για το γεγονός ότι κατά τον καθορισμό του αρχικού παραβόλου των 100 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι υδραυλικοί και οι λοιποί επαγγελματίες για τις άδειες που έχουν λήξει, υποστηρίζει ότι οι υπάλληλοι της περιφέρειας θα απασχολούνται 480 λεπτά, δηλαδή 8 ώρες!!! για τον έλεγχο 4 δικαιολογητικών, «αμειβόμενοι» με  59,80 ευρώ, συν το επίδομα του διευθυντή και του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας.

Κι αφού έκλεισε τ’ αυτιά και τα μάτια του σε όλα αυτά τα ζητήματα, έρχεται τώρα να δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για τους επαγγελματίες που δεν έχουν ολοκληρώσει (χρονικά) τη διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών αδειών με τις νέες, δίνοντας μία εξάμηνη παράταση.

Για το μόνο ίσως που ενδιαφέρεται, είναι για το πόσα χρήματα θα βάλει στα ταμεία από μία παράνομη πράξη, «ντυμένη» νομοθετικά.

Αν το υπουργείο  ενδιαφερόταν πραγματικά για τους επαγγελματίες, τότε η τροπολογία έπρεπε να είχε διαφορετικό περιεχόμενο.

 

 

 

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4 επισκέπτες και κανένα μέλος