www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

Τροπολογία για το θέμα των αδειών θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ / Συνάντηση ΣΕΥΑ με τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και στελέχη του κόμματος

 

Συνάντηση με τον γραμματέα της Κεντρικής  Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα και στελέχη του κόμματος είχαν, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Θανάσης Στρουμπούλης και Νίκος Γρίβας αντίστοιχα, στο πλαίσιο της απόφασης του ΔΣ για ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων γύρω από τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις αντικαταστάσεις των αδειών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πολύ καλό κλίμα, τα μέλη του ΔΣ ενημέρωσαν εκτενώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις αντισυνταγματικές διατάξεις που έχουν νομοθετηθεί σε σχέση με τα εξοντωτικά πρόστιμα και τις ανακλήσεις των αθεώρητων αδειών των μελών, ζητώντας την αρωγή του κόμματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Εστιάστηκαν στη μη πρόβλεψη του νέου ΠΔ για την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για τις αντικαταστάσεις των υφιστάμενων αδειών των μελών, ούτως ώστε η μετάβαση στο νέο καθεστώς να γίνει με τις διατάξεις του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου, και στα ανυπέρβλητα επαγγελματικά εμπόδια που δημιουργούν οι νέες ρυθμίσεις, σε δεκάδες μέλη του Συνδέσμου.

«Οι αντισυνταγματικές για εμάς διατάξεις, εξαντλούν οικονομικά τα μέλη μας. Ακούγεται ως ειρωνεία όταν οι συνάδελφοί μας δεν έχουν δουλειά, είναι ανασφάλιστοι και «πνίγονται» από την εφορία χωρίς να βλέπουν επαγγελματικό μέλλον, να έρχεται το υπουργείο και, είτε να τους ανακαλεί τις άδειες, είτε να τους υποχρεώνει να πληρώσουν ποσά 400 ευρώ για να τις αντικαταστήσουν. Και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα δόσεων», επισήμαναν τα μέλη του ΔΣ.

Ο κ. Βίτσας από την πλευρά του τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει κοινοβουλευτικά τη θέση του Συνδέσμου για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου αντικατάστασης των αδειών, με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Επισήμανε δε, ότι οι διατάξεις αυτές έχουν καθαρά και μόνο φοροεισπρακτικό χαρακτήρα.

Το υπόμνημα του ΣΕΥΑ προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Προς ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα: Αίτημα  για την προώθηση  νομοθετικής ρύθμισης σε ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των υδραυλικών

Κύριε Βίτσα,

Στο πλαίσιο της σημερινής μας συνάντησης, ζητάμε την αρωγή του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει στον κλάδο μας και κατ’ επέκταση στα μέλη μας, απόρροια των αντισυνταγματικών διατάξεων που έχουν νομοθετηθεί για την απελευθέρωση των τεχνικών επαγγελμάτων στη χώρα μας.

Σας επισημαίνουμε ότι για τα ζητήματα αυτά αποστείλαμε εξώδικη διαμαρτυρία στα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών και συνομιλήσαμε με τα αρμόδια πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη τους, χωρίς ωστόσο να λάβουμε καμία επί της ουσίας απάντηση.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συνίσταται στην επιβολή αναδρομικών, εξοντωτικών προστίμων/παραβόλων (100, 200 και 400 ευρώ, και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα δόσεων) στα μέλη μας που έχουν αθεώρητες τις επαγγελματικές τους άδειες μέχρι 4 έτη, προκειμένου να τις αντικαταστήσουν - αντιστοιχίσουν με τις νέες άδειες που προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα 112/2012/ΦΕΚ 197 Α’/17-10-2012 και την ΚΥΑ 457/25/Φ.Γ.9.6.4/11-1-2013/ ΦΕΚ 33 Β’.

Με άλλα λόγια, μιλάμε για αναδρομικά πρόστιμα σε άδειες που έχουν εκδοθεί με διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς (ΠΔ 38/91, 48/95 και 55/2000), και το οποίο δεν προέβλεπε «ποινές» για τη θεώρηση των αδειών που είχαν λήξει. (Σημείωση: Με την παλιά νομοθεσία, οι άδειες έπρεπε να θεωρούνται κάθε 5 χρόνια).

Κατά τη γνώμη μας, ο καθορισμός παραβόλων αυτού του ύψους, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, σε άδειες που έχουν εκδοθεί με διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς, πέρα από το ότι είναι υπέρμετρος, είναι και αντισυνταγματικός.

Κατά τον ίδιο τρόπο νομοθετήθηκε η ανάκληση των υφιστάμενων αδειών των μελών μας που είναι αθεώρητες πέραν των 5 ετών. Στις περιπτώσεις αυτές, τα μέλη μας καλούνται να δώσουν εξετάσεις για την επαναπόκτησή τους.  Σημειώνουμε ότι το προηγούμενο νομικό καθεστώς δεν προέβλεπε διάταξη για κατάργηση - ανάκληση των αδειών που έχουν λήξει.

Ως εκ τούτου, έπρεπε να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος από την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον κλάδο μας, ούτως ώστε η αντιστοίχιση - αντικατάσταση των υφιστάμενων αδειών των μελών μας να λάβει χώρα  με τις διατάξεις των παλαιών διαταγμάτων. Η μη πρόβλεψη σχετικής ρύθμισης έχει ως αποτέλεσμα τον αιφνίδιο αποκλεισμό δεκάδων μελών μας από το σύνολο της επαγγελματικής και βιοποριστικής τους δραστηριότητας.

Κύριε Βίτσα,

Ως επαγγελματίες υδραυλικοί ήδη έχουμε λάβει νομότυπα τις άδειες εξασκήσεως του επαγγέλματός μας καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα παράβολα.

Το αν κάποιος δε θεώρησε την άδεια και μάλιστα πριν τη διέλευση του έτους από την προηγούμενη θεώρηση, είναι ένα μέτρο που δεν του αφαιρεί επί της ουσίας την ιδιότητα του υδραυλικού.

Για να χρηστεί ένας επαγγελματίας με την κάθε ιδιότητα που έχει σχέση με την προσφορά εργασίας του, δηλαδή υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μηχανικός κ.λπ. και σαφώς υφίστανται προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Η πολλαπλή θεώρηση της άδειας δεν αλλάζει την ιδιότητα αυτή και το μόνο σκοπό που εξυπηρετεί είναι να λειτουργεί ως έμμεσος φόρος.

Οι διατάξεις μάλιστα αυτές έρχονται προς εφαρμογή σε μία εποχή όπου το επάγγελμα του υδραυλικού υφίσταται από 5ετίας τουλάχιστον τις συνέπειες της εν γένει οικονομικής κρίσης η οποία πρωτίστως επηρέασε το χώρο της οικοδομής και των συναφών επαγγελμάτων στα οποία ανήκει και το δικό μας.

Επειδή τα ανωτέρω μέτρα εξαντλούν οικονομικά και βιοποριστικά τα μέλη μας, ζητάμε την  πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης:

α) για τη μη ανάκληση των αδειών που έχουν λήξει πέραν της πενταετίας, και

β) για την αντικατάσταση - αντιστοίχιση των υφιστάμενων αδειών άσκησης επαγγέλματος με βάση τις διατάξεις των παλαιών διαταγμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη επιστροφής των προστίμων που έχουν καταβληθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Επιπροσθέτως, ζητάμε την αλλαγή και αναπροσαρμογή της κλίμακας  των παραβόλων στο προηγούμενο νομικό καθεστώς.

Σας ενημερώνουμε τέλος, ότι λόγω της μη έκδοσης ερμηνευτικής εγκυκλίου για την εφαρμογή του ΠΔ 112 από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ορισμένες Διευθύνσεις Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις διατάξεις του διατάγματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπρόσθετων προβλημάτων στα μέλη μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη έκδοση άδειας εργοδηγού στους τεχνίτες που είχαν άδεια φυσικού αερίου με την παλιά νομοθεσία, λόγω μη θεώρησή της για πάνω από 5 έτη. Κάτι το οποίο είναι εντελώς ανυπόστατο, αφού η άδεια φυσικού αερίου δεν είναι ανεξάρτητη – αυτόνομη άδεια για να υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς, πρόστιμα έως μάλιστα και ανακλήσεις, αλλά αποτελεί παρεπόμενη - συμπληρωματική και εξαρτώμενη άδεια επέκτασης επαγγελματικών δραστηριοτήτων της κύριας άδεια του υδραυλικού.

Ευελπιστώντας στην αποδοχή του αιτήματός μας για την αποκατάσταση του δικαίου και της συνταγματικότητας στα ζητήματα που μας αφορούν, αναμένουμε τις ενέργειές σας.

Σας ευχαριστούμε 

Για το ΔΣ

 

Ο πρόεδρος                                                                                             Ο γενικός γραμματέας

 

Αθανάσιος Στρουμπούλης                                                                         Νικόλαος Γρίβας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6 επισκέπτες και κανένα μέλος