www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

«Αποκτηθείσα άδεια δεν μπορεί να χάνεται»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

 

ΑΠ.: 421                                                                                                                      Αθήνα, 28/3/2017

 

Προς αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και  Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση
 
Προς Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, κ.  Ευστράτιο Ζαφείρη
 
Θέμα: Έκφραση αντιρρήσεων για διατάξεις του ΠΔ 112/2012 και αίτημα για κατάργησή τους
Κύριε Χαρίτση,
Κύριε Ζαφείρη,

Με την παρούσα επανερχόμαστε στο μείζον θέμα των αντιστοιχίσεων των επαγγελματικών αδειών των υδραυλικών βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 112/2012, ζητώντας την «ακύρωση» σειράς διατάξεων του εν λόγω Π.Δ. και, ιδιαίτερα, την εκτός λογικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας διάταξη για την ανάκληση των αδειών που ήταν αθεώρητες πάνω από 5 έτη.

Με τη γενική αρχή «αποκτηθείσα άδεια δεν μπορεί να χάνεται», η συγκεκριμένη διάταξη, που  δεν έχει προηγούμενο σε καμία νομοθεσία επαγγέλματος στην Ελλάδα, και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλήττει μεγάλο αριθμό αδειούχων συναδέλφων μας που ασκούν, καθόλα νόμιμα (εφορία, ΟΑΕΕ,) για δύο και τρεις  δεκαετίες το επάγγελμα.

Το εν λόγω διάταγμα, όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας από το 2012, και σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του, κατάφερε -εκτός των άλλων-  το αδιανόητο!!! Επιδιώκοντας  ν’ «ανοίξει» ένα επάγγελμα που ποτέ δεν ήταν «κλειστό», χαράτσωσε με πρόστιμα από 100 έως 400 ευρώ  εκατοντάδες συναδέλφους μας και έδειξε  την πόρτα της εξόδου σε δεκάδες άλλους, με το επιχείρημα ότι οι άδειές τους ήταν αθεώρητες για πάνω από πέντε έτη.

Κι αυτό βέβαια, τη στιγμή που το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο (ΠΔ 38/91, 48/95, 55/2000) δεν προέβλεπε καμία επιβάρυνση ή και αφαίρεση αδειών. Και πώς να συνέβαινε αυτό άλλωστε, αφού ως επαγγελματίες ήδη είχαμε λάβει νομότυπα τις άδειες εξασκήσεως του επαγγέλματός μας καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα παράβολα.

Γι’ άλλη μία φορά επισημαίνουμε το αυτονόητο: Το αν κάποιος δε θεώρησε την άδειά του είναι ένα μέτρο που δεν του αφαιρεί επί της ουσίας την ιδιότητα του τεχνίτη, αφού, για να χρηστεί ένας επαγγελματίας με την κάθε ιδιότητα που έχει σχέση με την προσφορά εργασίας του, δηλαδή υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, συντηρητής κ.λπ., υφίστανται προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Η πολλαπλή θεώρηση της άδειας δεν αλλάζει την ιδιότητα αυτή και το μόνο σκοπό που εξυπηρετεί είναι να λειτουργεί ως έμμεσος φόρος.

Και, βέβαια, οι συντάκτες του ΠΔ/112 δεν έμειναν μόνο στην έμμεση φορολογία. Προεκτάθηκαν και στον επαγγελματικό «εξοστρακισμό» μας, με πολιτική στόχευση  να περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς μας στα χέρια μεγάλων εταιριών και οι μικροί επαγγελματίες σιγά-σιγά να εξαφανιστούν.

Εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούμε, επί ματαίω, να εξηγήσουμε σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου και τους αρμόδιους υπαλλήλους τα αυτονόητα, εισπράττοντας  αδιαφορία, ή απαντήσεις του είδους: η τρόικα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο Οικονομικών. Ατέρμονες δικαιολογίες άνευ ουσίας…

Είναι  καιρός το υπουργείο να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη του για την αλλαγή και διόρθωση εκτρωματικών διατάξεων του ΠΔ.

Και τούτο γιατί, το υπουργείο:

δεν μπορεί -ελαφρά την καρδία-  να καθιστά παράνομους νόμιμους  επαγγελματίες υδραυλικούς, ζητώντας να δώσουν ξανά εξετάσεις, προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι υδραυλικοί. Να αποδείξουν τα 30 και 40 χρόνια του επαγγελματικού τους βίου.

Δεν μπορεί να θεωρεί παράνομους τους  νόμιμους επαγγελματίες υδραυλικούς, επειδή αποφασίστηκε η αλλαγή της νομοθεσίας χωρίς την πρόνοια για αντιστοίχιση όλων των υφιστάμενων αδειών με το νέο νομοθετικό καθεστώς, άνευ αστερίσκων.

Δεν μπορεί να ζητά από επαγγελματίες, ηλικίας 55 και 60 ετών, να εξεταστούν σε ερωτήσεις excel, Word, ή σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Δεν μπορεί να αγνοεί ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποκτήσει νόμιμα την άδειά τους και η όποια ευθύνη για τη μη θεώρησή τους -τα προηγούμενα χρόνια- βαραίνει πρωτίστως τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας που δεν  τους ενημέρωναν, γραπτώς, για την υποχρέωσή τους, τη χρονική στιγμή που έπρεπε.

Δεν μπορείτε -τη στιγμή που μιλάτε για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές- να αγνοείτε ότι το θέμα των ανανεώσεων των τεχνικών αδειών, και όχι των επεκτάσεων, είναι ανύπαρκτο στις ευρωπαϊκές χώρες.

Και το σημαντικότερο. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης και με την ανεργία να μαστίζει τον κλάδο μας, πολλοί συνάδελφοί μας στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα ή μετανάστευσαν. Όλοι αυτοί, λοιπόν, με το νέο Π.Δ. δεν δύναται να επανέλθουν κάποια στιγμή στο επάγγελμα, που αδειοδοτημένα το ασκούσαν για πάρα πολλά χρόνια.

Στη βάση των ανωτέρω ζητάμε την  κατάργηση της σχετικής διάταξης, για να μη μείνει έκθετος και χωρίς άδεια κανένας συνάδελφός μας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση εξωθείτε δεκάδες υδραυλικούς, μια και τους θεωρείτε παράνομους επειδή «έληξε» η άδειά  τους, να κλείσουν τα βιβλία τους και να εργάζονται παράνομα.

Σας ευχαριστούμε.

Αναμένουμε την απάντησή σας.

 

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος                                                                                    Ο γενικός γραμματέας

 

Αθανάσιος Στρουμπούλης                                                                 Νικόλαος Γρίβας

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6 επισκέπτες και κανένα μέλος