www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

Στις 19 και 21/07/2016

Ξεκινούν οι θεωρητικές εξετάσεις των υδραυλικών για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών στην Περιφέρεια Αττικής - Το Σεπτέμβριο οι εργαστηριακές

 

Μετά από τρεισήμισι χρόνια «απραξίας», ξεκινούν την Τρίτη 19 Ιουλίου στην περιφέρεια Αττικής, οι γραπτές εξετάσεις του θεωρητικού μέρους για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών τεχνικών υδραυλικών εγκαταστάσεων του Π.Δ. 112/2012 (ΦΕΚ197Α). Επόμενη ημερομηνία εξετάσεων, η Πέμπτη 21 Ιουλίου.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο 1 της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, στη Λεωφόρο Μεσογείων 156 στο Χολαργό (έναντι σταθμού μετρό Εθνική Άμυνα), στις 8.30 το πρωί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής της περιφέρειας, στις εξετάσεις της 19ης Ιουλίου θα συμμετέχουν 19 υποψήφιοι από την περιφερειακή ενότητα του Πειραιά, και στις εξετάσεις της 21ης Ιουλίου 22 άτομα από τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Αττικής.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους στην εξέταση, τη βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών, ταυτότητα και µπλε στυλό.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις, για όσους περάσουν επιτυχώς τις γραπτές, αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο, λόγω και των ζητημάτων που ανέκυψαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε σχέση με το κόστος που έπρεπε να εγκριθεί για το εργαστήριο.

Σημειώνουμε ότι στις 19/5/2016 η διοίκηση του Συνδέσμου, με επιστολή της, διαμαρτυρήθηκε στην περιφερειάρχη Αττικής και το περιφερειακό Συμβούλιο για το γεγονός της μη διενέργειας εξετάσεων.

 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς Περιφερειάρχη Αττικής, κα Ρένα Δούρου

Κοινοποίηση: Περιφερειακό Συμβούλιο

Θέμα: Διαμαρτυρία για τη μη διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών υδραυλικών

Κυρία Δούρου

Με την παρούσα επιστολή η διοίκηση του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας (ΣΕΥΑ) εκφράζει τη διαμαρτυρία της (ζητώντας ταυτόχρονα απαντήσεις) για το γεγονός της μη  διενέργειας εξετάσεων, εδώ και 3,5 χρόνια,  στην Περιφέρεια Αττικής, για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών των τεχνικών υδραυλικών εγκαταστάσεων του ΠΔ 112/2012.

Με βάση το νόμο 3982/2011 οι Περιφέρειες -μέσω των υπηρεσιών τους, είναι αρμόδιες για την έκδοση των επαγγελματικών αδειών των φυσικών προσώπων, που ασκούν (ή ενδιαφέρονται ν’ ασκήσουν) τεχνικές δραστηριότητες.

Για την έκδοση των αδειών ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει δικαιολογητικά, όπως αυτά προβλέπονται στα σχετικά προεδρικά διατάγματα του κάθε επαγγέλματος, και υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Οι εξετάσεις διενεργούνται από μία ή περισσότερες τριμελείς εξεταστικές επιτροπές, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του Περιφερειάρχη, στην έδρα της Περιφέρειας.

Για άγνωστους προς εμάς λόγους, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας, η τριμελής εξεταστική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής συγκροτήθηκε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, τον Οκτώβριο του 2015 (αριθμ. οικ. 194567 - ΦΕΚ 768 /29-10-2015). Και μάλιστα όπως διαβάζουμε στο σχετικό ΦΕΚ, η θητεία των μελών της εν λόγω επιτροπής διήρκησε έως τις 7/2/2016!!! Ουσιαστικά συγκροτήθηκε μία επιτροπή για 4 μήνες, που ποτέ δεν λειτούργησε, και η οποία -με βάση το ΦΕΚ- μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της θητείας της για 2 ακόμα έτη.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η μη διενέργεια εξετάσεων  (γραπτών και εργαστηριακών) για την απόκτηση άδειας υδραυλικού, από τις αρχές του 2013 μέχρι και σήμερα.

Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι δεν περιποιεί τιμή για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε δεκάδες μέλη μας -και όχι μόνο, που λόγω διατάξεων του ΠΔ 112/2012 (αντισυνταγματικών, κατά τη γνώμη μας)  έχασαν την άδειά τους και έπρεπε να δώσουν εξετάσεις για την ανάκτησή της. Κάτι το οποίο δεν έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα (με ευθύνη της Περιφέρειας), με αποτέλεσμα τη δημιουργία σωρείας προβλημάτων εργασίας/επιβίωσης σε συναδέλφους μας και απόφοιτους τεχνικών σχολών,  που τρία χρόνια τώρα στερούνται της δυνατότητας απόκτησης και αναβάθμισης της άδειάς τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται επαγγελματικά και οικονομικά γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Αλήθεια, ποιος θα επωμιστεί το κόστος για τα «χαμένα» αυτά χρόνια των συναδέλφων μας;  

Κυρία Δούρου

Δεν επιθυμούμε να διατυπώσουμε κρίσεις επί του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας της οποίας προΐσταστε, όμως, δεν μπορούμε να μη στηλιτεύσουμε  την εικόνα που εισπράττουμε μέχρι τώρα, από τη βραδυπορία συγκρότησης και λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής και, εν συνεχεία, της ανεύρεσης  σχολής για το εργαστηριακό σκέλος των εξετάσεων.

Ακόμη και σήμερα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής δεν έχουν λάβει τη σχετική επιμόρφωση που προβλέπεται από  τη νομοθεσία, ενώ ήταν αρνητική και η εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη που έπρεπε να εγκριθούν για την κάλυψη των εξόδων για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Αν συνυπολογίσουμε και την πρόσφατη σύλληψη υπαλλήλου της Περιφέρειας Αττικής για δωροληψία, υπόθεση σχετιζόμενη με την έκδοση άδειας υδραυλικού, ευλόγως  ο προβληματισμός μας μεγαλώνει.

Δεν υπεισερχόμαστε σε υποθέσεις επί σεναρίων και φημών, ούτε προβαίνουμε σε ετυμηγορίες. Διερωτόμαστε όμως, για το αν η Περιφέρεια Αττικής «επιθυμεί» να γίνουν  εξετάσεις για τους υδραυλικούς, και μάλιστα με το νέο, αδιάβλητο -κατά την αναφορά της  σχετικής νομοθεσίας- σύστημα;

Παρακαλούμε για τις απαντήσεις και τις άμεσες ενέργειές σας.

Σας ευχαριστούμε

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος                                                                                                        Ο γενικός γραμματέας

Αθανάσιος Στρουμπούλης                                                                                       Νικόλαος Γρίβας

 

ΥΓ. Με βάση τη νέα νομοθεσία, οι υπάλληλοι των περιφερειών –και για τον έλεγχο των δικαιολογητικών των τεχνικών για τη θεώρηση των υφιστάμενων επαγγελματικών αδειών τους με τις νέες άδειες που προβλέπονται από το ΠΔ 112/2012, εισπράττουν ανταποδοτικά1, μέσω παραβόλων που θεσμοθέτησαν τρία υπουργεία, ποσά από 100 έως 400 ευρώ. Ποσά αντισυνταγματικά κατά την άποψή μας, καθώς έχουν και αναδρομικό χαρακτήρα.

Ο χαρακτήρας της  σχετικής διάταξης προφανώς είναι φοροεισπρακτικός. Παρ’ όλα αυτά,  αναρωτιόμαστε πώς οι περιφέρειες δέχονται, τη στιγμή που οι επαγγελματίες αδυνατούν να επιβιώσουν, οι υπάλληλοί τους να  πληρώνονται κστ’ αποκοπή, πέρα από το μισθό τους, για εργασία που είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν;

 

(1

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6 επισκέπτες και κανένα μέλος