Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις πλημμύρες στην Αττική

Οι πλημμύρες της 24ης Οκτωβρίου στην Αττική, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες  σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατέδειξαν, για άλλη μία φορά, το τεράστιο ζήτημα της έλλειψης ολοκληρωμένων έργων  αντιπλημμυρικής προστασίας της πρωτεύουσας.

Τα …ποτάμια των υποσχέσεων των αρμοδίων στελεχών και φορέων  για τη λύση του προβλήματος,  κάθε φορά που μια δυνατή βροχή συμπαρασύρει τις ζωές και τα υπάρχοντα των πληγέντων, κατάντησε το μεγαλύτερο διαχρονικό ανέκδοτο, που μόνο γέλιο δεν προκαλεί.

Ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, μεταξύ υπουργείου, δήμων, περιφέρειας  και ΕΥΔΑΠ, για το ποιος είναι υπεύθυνος και γιατί,  είναι καιρός να λάβει τέλος.

Τα ανύπαρκτα δίκτυα απορροής ομβρίων υδάτων, τα μπαζωμένα ρέματα, η έλλειψη ουσιαστικών έργων υποδομής , οι ανεκπλήρωτες μελέτες και τα, εκ των υστέρων … παχιά λόγια των αρμοδίων ότι… θα αποζημιώσουν, θα …μελετήσουν και θα… κατασκευάσουν, όχι μόνο κούρασαν τη νοημοσύνη μας, αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να  πληγώνουν, ποικιλοτρόπως, τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών της Αττικής, που κάθε χρόνο βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Οι ευθύνες των αρμοδίων υπηρεσιών για όσα συμβαίνουν, είναι εγκληματικές. Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, μόνο σε τύχη μπορεί να αποδοθεί.

Η όποια επίκληση στα ακραία καιρικά φαινόμενα, για να καλύψει τις ενδεχόμενες ευθύνες των αρμοδίων για τα έργα που δεν έχουν γίνει, δεν γίνεται αποδεκτή από το Σύνδεσμό μας.

Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας, καθώς και μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι αποζημιώσεις πρέπει να αφορούν στο σύνολο των ζημιών, είτε μιλάμε για κατοικίες είτε για επιχειρήσεις, και χωρίς την προσκόμιση τιμολογίων για την αγορά των υλικών.

Επίσης, ζητάμε να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες.

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος                                                                                                        Ο γενικός γραμματέας

Αθανάσιος Στρουμπούλης                                                                              Νικόλαος Γρίβας

Αθήνα, 3/11/2014